Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 08 Travanj 2019 09:11

10. Izborna skupština KUD zavičajno društvo Rama Pleternica

Veliki broj ramskih obitelji bile su prisiljene raseliti se diljem svijeta. Posljedicama rata i protjerivanjem Ramci su tražili za sebe dio zemlje kojom bi uspjeli prehraniti mnogobrojnu obitelj. 15.000 Ramaca iselilo se u Republiku Hrvatsku. Tako se u Požeštini bilježi 60 godina od dolaska prvog Ramca na ove prostore i to Beškera u mjesto Buk kraj Pleternice. Nakon 2. Svjetskog rata djeca iz ramskog kraja dovožena su na prehranjivanje diljem Slavonije i smještena u slavonske obitelji, ponekad prekidajući kontakt s obitelji iz kojih potječu. Tužne su to priče, koje vam može ispričati svaki Ramac.

Veselu i dobru priču već punih 10 godina pričaju potomci tih Ramaca koji su došli u Požeštinu, većim dijelom na područje grada Pleternice i okolnih naselja kroz svoj KUD zavičajno društvo Rama iz Pleternice. Iako su svoje folklorne običaje, nošnju, pjesme i kola počeli prikazivati kroz neformalnu etno skupinu i ranije, službeno su svoje društvo osnovali 2009. godine. Od tada na brojnim manifestacijama srećemo vesele Ramce, oni su često dio smotri folklora, u svojim malo drugačijim nošnjama često privlače pozornost gdje god se pojave. Stoga je dio Ramaca htio da se ta njihova kultura, baština i običaji ne zaborave, nego da zapravo tu svoju ljepotu pokažu svijetu.

Odmah na početku tog organiziranja bio je Jure Vidakušić, sa svojom obitelji uz još desetak obitelji koji su prihvatili to da prezentiraju svoju baštinu - Bilo je tu stvarno amaterskih pokušaja na početku, no s vremenom smo se malo ugledali na ostale KUD-ove koji su nam stvarno pomogli, malo kroz probe i uvježbavanja, kasnije i kroz stručno vođenje našeg društva, došli smo do zaista dobre scenske i umjetničke prezentacije upravo onoga što smo htjeli pokazati, naše običaje, našu nošnju, naše pjesme, naša kola, našu hranu. Puno smo gostovali, išli smo u početku svugdje, gdje su nas pozivali, bili smo rado dočekivani svugdje. Sada zadnjih godina to se ustalilo na 30 do 40 gostovanja godišnje, no mi ustrajemo i sada nas jedino financije ometu da negdje ne odemo na gostovanje. Godišnje nam za rad treba i 40-tak tisuća kuna, koje za sada uspijevamo prikupiti od Požeško-slavonske županije, grada Pleternice i desetak obrtnika, desetak poduzetnika i puno pojedinaca. Ne smijem zaboraviti ni našu smotru Običaji starog zavičaja, koja je postala jedna prava smotra folklora, prvenstveno brojnih folklornih skupina svih nacionalnosti koje žive na ovim prostorima Slavonije, zatim slavonskim folklornim društvima, a nekoliko godina dolaze nam i društva iz BiH i iz naše Ramske doline. Nastupali smo i na svim važnijim smotrama folklora, imali nastupe i na TV, a o nama je snimljen i dokumentarni film „Ramci negdje drugdje“koji je nagrađen diljem svijeta.

Na izbornom dijelu Skupštine jednoglasno su za produženje mandata glasovali svi članovi društva, te je Jure Vidakušić postao predsjednik i u trećem mandatu. Za njegovog zamjenika izabran je Radovan Augustinović, a za tajnicu Kristina Čuljak.

Rad skupštine pozdravio je zamjenik gradonačelnice Pleternice, Domagoj Katić koji se zahvalio u ime grada što uvijek pozitivno pronose ime grada Pleternice, kroz pjesmu i običaje koje prezentiraju diljem države.

Pohvale na ovaj bogati rad društva iznio je i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević koji je istakao - Samo zajedno možemo izgraditi, ovaj za vas novi kraj koji ste obogatili vašim običajima, vašom baštinom i tradicijom. Županije će i u budućnosti uvijek pomoći u vašem radu, kako ove tako i narednih godina.

Pročitano 2908 puta