Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 01 Travanj 2019 09:01

6. Sarmijada u Požegi okupila rekordan broj natjecatelja

Sada već tradicionalna i nadaleko poznata 6. Sarmijada u Požegi okupila je rekordan broj natjecatelja, čak 28 vrsta sarme došlo je na natjecanje. Natjecatelji su došli iz 4 slavonske županije, iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Hotel Grgin dol ove godine je bio prepun natjecatelja, folkloraša, udruga žena, OPG-ova, obiteljskih ekipa i ekipa prijatelja, a još više brojnih posjetitelja koji su kao istinski ljubitelji sarme proveli jedan prelijepi sunčani dan.

- Ponovno smo se ovdje okupili slaveći našu kraljicu stola – sarmu, iz raznih krajeva, iz četiri županije. Sve nas je ovdje okupila sarma, bilo da volimo kuhati sarmu, a još više smo ljubitelji sarme kao specijaliteta. Ovo natjecanje smo i zamislili da damo više na značaju i podignemo na pijedestal upravo našu slavonsku sarmu, njegovanje slavonskih običaja i autohtone hrane, običaja naroda doseljenih u Slavoniju, te spasimo od zaborava stare običaje i jela – istakao je Vladimir Protić, predsjednik Požeških čuvara baštine i urednik tjednika Kronika, zahvaljujući svim sudionicima na dolasku na manifestaciju, te posebno pokroviteljima gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji na velikoj podršci a posebno financijskoj donaciji etno i gastro manifestacijama.

Sve ekipe su se potrudila i uredile svoj stol u nekom od štiha tradicije, baštine i kulture svoga kraja. Najtradicionalniji, s posebno starim i autohtonim jelima od kojih je kao kraljica stola u središtu bila sarma, proglašen je stol Zavičajnog društva KUD Rama iz Pleternice, drugo mjesto zauzeo je posebno bogat ručnim radovima, starim predmetima i starim jelima, stol KUD-a Bektež, a treće mjesto zauzeo je stol obitelji Karla Ristića iz Požege. Nagrađeni su vrijednim nagradama organizatora Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska.

Najljepšu priču o svojoj sarmi i njenom nastanku ispričala je Željka Maričić iz Vukovara, članica KUD-a Kolo, koja je donijela recept koji se u njenom domaćinstvu prenosi s koljena na koljeno i po njemu kuhaju sve nove generacije. Posebna priznanja dobile su posne sarme KUD-a Bektež i Udruge žena „Vesele šokice“ iz Zagrađa, vegetarijanska sarma Etno skupine Nade Grgić iz Busnova, sarma u vinovom listu Kristine Sušilo iz Rešetara, sarma u listu od raštike – japrak sarma Ramske skupine, sarma u krumpiru po bakinom receptu iz Brestovačkog kraja. Svi oni su nagrađeni plaketama i diplomama, vrijednim nagradama kutjevačkih vinarija Krauthaker, Enjingi i Perak, koje je uručio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Najbolju sarmu po ocjeni peteročlanog žirija, kuhara, profesora kuharstva, prehrambenih tehnologa i novinara skuhao je OPG Željka Turalije iz Veliškovaca, kraj Valpova. Turalija je već poznati kuharski majstor, prvak Hrvatske u roštilju, pobjednik na brojnim fišijadama, čobanijadama i grahijadama diljem Slavonije, Baranje i Vojvodine. Majstor je suhomesnatih delicija, prvak na Čvarkijadi a na svom turističkom imanju glavni je kuhar za sva jela, kojima svi daju odličnu ocjenu. Kuha iz ljubavi prema jelu i najsretniji je kada gosti uživaju u delicijama koje spremi.

Vice šampion na 6. Sarmijadi postala je Vesna Mokri iz Ramanovaca, Treće mjesto odnijele su kuharice, jednog mladog Kulturno umjetničkog društva, osnovanog prošle godine, KUD-a Orljavica iz Kuzmice, kojima će također vrijedne nagrade tjednika Kronika požeško-slavonska svakako biti poticaj da svoja kuharska umijeća pokažu i na ostalim etno i gastro manifestacijama u Požeštini koje organizira ova medijska kuća.

- Čast mi je biti danas ovdje, biti svjedok još jednoj manifestaciji koja provodi ljepotu naše Slavonije. Sarma je naša i kao takvu mi je moramo prikazivati i ponuditi ljudima, da ona bude osnova slavonskog stola. Zadnjih nekoliko dana slušamo u vijestima kako su neki ljuti zbog pokvarenog mesa koje je uvezeno iz Poljske, pa dragi ljudi zato dođite kod nas u Slavoniju i jedite našu domaću sarmu. Danas ovdje možemo svjedočiti raznim vrstama sarme, 28 izlagača, 28 priča iz naše 4 slavonske županije i zaista možemo biti ponosni na ono što imamo, na našu tradiciju i naše ljude koji još uvijek drže do te tradicije i to moramo održati kao obavezu za buduće generacije koje odgajamo kako se ne bi izgubila naša Slavonija i naš slavonski ponos – rekao je župan Alojz Tomašević pri dodjeli nagrada najboljim kuharima sarme.

Tjednik Kronika požeško-slavonska i Požeški čuvari baštine najavili su i svoju sljedeću manifestaciju 2. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u roštiljanju ,,Grill Slavonica'' 28. travnja, na kojemu se očekuje još više od prošlogodišnjih 66 ekipa koje su roštiljale te 4. „Slan-vin“ Festival slanine i vina u Kaptolu 25. svibnja na kojemu se očekuje veliki broj ekipa iz cijele Slavonije koje će se natjecati u pečenju slanine i pripremanju najljepše „slaninske ruže“. Uz dodjelu priznanja za najbolje ocijenjena vina na „Vino-kapu“, degustaciju velikog broja nagrađenih vina i sve posjetitelje očekuje odlična zabava uz glazbu.

Pročitano 2452 puta