Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 20 Ožujak 2019 12:48

10. obljetnica Katoličke osnovne škole u Požegi

Školskom priredbom, dramskim i glazbenim programom u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, obilježena je deseta obljetnica od osnutka požeške Katoličke osnovne škole.

Među brojnim uzvanicima, uz učitelje i nastavnike, ravnatelja prof. Franu Barišića te drugo školsko osoblje na priredbi je bio i njen osnivač, požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, predstojnik Odgojno obrazovnog centra Požeške biskupije preč. Ivica Žuljević, bivši i sadašnji ravnatelji, ravnatelji katoličkih škola iz Virovitice i Novske, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i brojni drugi uzvanici.

Katoličku osnovnu školu u Požegi osnovao je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević uz dopuštenje i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Svoje djelovanje Katolička osnovna škola započinje 7. rujna 2009., a o svetkovini sv. Josipa zaštitnika te obrazovne ustanove obilježava se njen dan.

Prigodnim riječima obratio se ravnatelj Katoličke škole prof. Frano Barišić koji je naglasio kako je kao djelatnik Katoličke gimnazije imao priliku svjedočiti otvorenju nove osnovnoškolske obrazovne ustanove kojoj je osnivač Požeška biskupija i njen biskup msgr. dr. Antun Škvorčević te da je pet godina kasnije imao priliku pobliže se upoznati s radom škole kao nastavnik biologije predavajući prvoj generaciji učenika u petom razredu. Ravnatelj Barišić zahvalio se osnivaču Katoličke osnovne škole u Požegi, ali i ostalih četiriju katoličkih škola naše biskupije, biskupu msgr. dr. Antunu Škvorčeviću.

Zahvalu je ravnatelj Barišić uputio i Požeško – slavonskoj županiji i županu Alojzu Tomaševiću.  

Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević naglasio je kako je smatrao da biskupija od svog osnutka nema svoj smisao u samoj sebi.

-Od 1997. godine pokušavali smo slagati mozaik služenja čovjeku u nevoljama, putem Caritasa. Nastavili smo promišljati i kako vama roditeljima, i s vama roditeljima prihvatiti vašu djecu i na odgojnom području služiti. Hvala vama roditeljima što ste zajedno s nama prihvatili izazov Katoličke osnovne škole kojoj je prethodila Katolička gimnazija. Vama dragi učenici želim reći da ste večeras bili uvjerljivi i zanimljivi te da kroz školu proživljavate sebe i to kao obitelj – rekao je biskup Škvorčević.

Pročitano 2621 puta