Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 13 Ožujak 2019 08:32

Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Požege

U prigodi 12. ožujka, Dana grada Požege danas je u Gradskom kazalištu Požega održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je, uz brojne goste i uzvanike nazočio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Na početku svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Požege okupljene vijećnike i goste pozdravio je predsjednik vijeća prof.dr.sc Željko Glavić koji je podsjetio kako je vijeće tijekom proteklih godinu dana odradilo šest sjednica, ispunjavajući časnu obvezu koju su im povjerili građani.

Kao gosti nazočni su bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnici i načelnici s područja županije, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, gradonačelnik Našica Josip Miletić, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, saborski zastupnik Franjo Lucić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova europske unije Davor Huška, Vladimir Šeks,  general Hrvatske Vojske i počasni građanin Požege Mladen Markač, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Mirjana Hrga te izaslanik požeškog biskupa generalni vikar Josip Krpeljević.

Prigodnim riječima nazočnima se, nakon projekcije filma u kojem je prikazano 365 požeških dana ispunjenih nizom aktivnosti i brojnim višemilijunskim projektima, obratio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić - Nakon pune godine mandata, još sam uvjereniji u sposobnost i izdržljivost, snalažljivost i kvalitetu Požežanki i Požežana da samostalno kreiraju i odlučuju o svojoj budućnosti. Susreo sam puno sposobnih, iskrenih, marljivih i kreativnih sugrađana koji su ne samo budućnost već i kvalitetna sadašnjost našeg grada. Vjerujem u njih i u sebe da zajedno možemo ostvariti napredak u našoj zajednici, upravo onakav kakvog svi zaslužujemo. Danas smo napravili jedan veliki korak u tom smjeru, otvarajući inkubator za sve mlade, perspektivne i hrabre poduzetnike koji će osigurati budućnost svima nama.

Prigodnim govorom obratio se i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić - Kako najbolje započeti proslavu Dana grada nego otvaranjem poduzetničkog inkubatora – 18,6 milijuna kuna koje smo danas otvorili, a koji će biti dom za 40-tak mladih poduzetnika upravo je najbolji način vratiti optimizam te ostvariti podlogu za ostanak mladih na ovom području. Ono što Vlada Andreja Plenkovića radi upravo radi na stvaranju okvira. Poreznom reformom rasteretili smo 6 milijardi kuna poduzetnike i fizičke osobe, a mnogi od vas gradonačelnika i načelnika potvrdili ste da su proračuni gotovo udvostručeni. Sredstva iz EU fondova podigli smo s 9% ugovaranja na preko 65% ugovaranja – samo iz EU socijalnog fonda 80 milijuna kuna slilo se u ovaj kraj, prvenstveno kroz programe zapošljavanja žena i mladih, osoba s invaliditetom i asistenata u nastavi. Ova vlada cijeni poduzetništvo i zato je vrlo važan ovaj poduzetnički inkubator, no i sve ostale stvari koje vlada radi kako mi mlade zadržali u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Darko Puljašić potpisao je sporazum o bratimljenju gradova je s gradonačelnikom Čapljine, a na sjednici su dodijeljena i priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima. Nagradu za životno djelo primio je prim.dr.med. Ljubo Begić, koji je cijeli radni vijek proveo u požeškoj bolnici, a kao specijalist kirurg liječio je i operirao brojne pacijente. Posljednjih 14 godina radnog vijeka bio je predstojnik kirurške službe, odgajajući mlade kirurge, a odlaskom u mirovinu krajem 2018.godine iza sebe je ostavio kirurgiju kadrovski posve ekipiranu, na visokoj stručnoj i znanstvenoj razini. Godišnju nagradu dobio je Požežanin Nenad Pečur, filmski kreativac i scenograf koji je sudjelovao na zapaženim projektima, a kroz 35 godina karijere radio je na filmovima po cijelom svijetu od svih zemalja bivše Jugoslavije preko drugih istočnoeuropskih zemalja (Češka, Poljska, Mađarska, Slovačka) i zapadnoeuropskih zemalja (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španjolska) do SAD, Kube, Izraela, Jordana, Maroka, Malte i Malezije. Kolektivna nagrada pripala je trgovačkom društvo Zlatni lug d.o.o. obitelji Thomasa Heinza Pandžića koje se bavi pružanjem ugostiteljskih usluga i usluga smještaja.

Pročitano 2932 puta