Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 11 Ožujak 2019 14:54

Potpisan Ugovor „Izrada svih vrsta glavnih projekata, provedba geodetskih i geotehničkih istražnih radova, ishođenje dozvole za izgradnju BC Brestovac Požeški – čvorište Godinjak“

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije, održano je potpisivanje Ugovora između Hrvatskih cesta i Instituta IGH. Ugovor pod nazivom: „Izrada svih vrsta glavnih projekata, provedba geodetskih i geotehničkih istražnih radova, ishođenje dozvole za izgradnju BC Brestovac Požeški – čvorište Godinjak“, potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, dok je u ime Instituta IGH potpisnik direktor Oliver Kumrić. Potpisivanju su svjedočili i župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega prof. dr. sc. Željko Glavić, zamjenici župana Vedran Neferović i Željko Jakopović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Mijo Jozak te pročelnici i djelatnici Požeško-slavonske županije.

Ugovor obuhvaća izradu svih vrsta glavnih projekata, provedba geodetskih i geotehničkih istražnih radova, ishođenje građevinske dozvole za izgradnju brze ceste Brestovac Požeški – čvorište Godinjak u dužini od 14+750 km. Vrijednost ugovora iznosi 9.346.200 kuna (bez PDV-a), a rok za izradu projekta je 18 mjeseci.

Dio Hrvatske između podravskog i posavskog koridora tj. između Psunja, Papuka, Krndije i Požeške gore ostao je prometno izoliran. Uzrok tome leži u nepostojanju primjerenih cestovnih veza s povoljnim elementima prostornog vođenja trase. Nedostatak poprečnih cestovnih pravaca dovode ovaj prostor u gospodarskom, razvojnom i demografskom smislu u stagnaciju i zaostajanje u odnosu na prosječne pokazatelje u Republici Hrvatskoj.

„Brza cesta Požega – Staro Petrovo Selo (A3), dionica: Požega (Brestovac Požeški) – Staro Petrovo Selo (A3)“ smještena je na prostoru dvije županije: Požeško-slavonske županije (35%) i Brodsko-posavske županije (65%) te prostora tri općine: Općina Brestovac, Staro Petrovo Selo, Rešetari.

Župan Alojz Tomašević izrazio je svoje zadovoljstvo na danas potpisanom ugovoru – Ovaj ugovor je od velike važnosti za našu predivnu županiju. Prošlo je godinu dana od prve prezentacije koju smo imali prilike vidjeti na temu ovog projekta, a ovo danas je potvrda ozbiljnosti i dobre suradnje Hrvatskih cesta i Hrvatske Vlade te dokaz da Slavonija nije zapostavljena i zaboravljena. Sigurni smo da ovaj projekt otvara vrata za značajnije investitore što će samim time i pridonijeti smanjenju iseljavanja naših ljudi. Također ova cesta je od velike važnosti našim gospodarstvenicima  i našoj industriji koja je značajna na tržištu te se iz dana u dan razvija, na ovaj način to će biti još jednostavnije. Izuzetno sam ponosan da smo nakon desetak godina rada na ovom projektu, nakon niza prepreka i poteškoća koje su stavljene pred nas i pred Hrvatske ceste, danas smo ovdje da potvrdimo da smo uspjeli i da ovaj projekt neće biti zaustavljen. Slavonija mora živjeti, a ovo je odgovor na pitanja razvoja poljoprivrede, industrije, turizma i nas kao stanovnika koji imamo pravo na jednake standarde kao i ostatak Hrvatske.

Saborski zastupnik Franjo Lucić također se obratio sa par riječi – Danas smo svjedoci jednom važnom trenutku za cijelu Požeško-slavonsku županiju. Potpisivanjem ovog ugovora dobivamo svi, ne samo stanovnici županije nego i gospodarstvenici. Ovom brzom cestom povezujemo sve ljude, buduće investitore i kupce, da jednim brzim modernim putem dođu do naših gospodarstvenika i ostalih institucija koje su važne za razvoj Požeško-slavonske županije. Kao zastupnik u Hrvatskom saboru već niz godina upoznat sam sa ovim projektom i svime što je prošao prijašnjih godina, no danas je on ostvaren i danas možemo biti ponosni što smo uspjeli.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić prije samog potpisivanja Ugovora obratio se sa par riječi - Često se kao fraza koristi rečenica da je razvoj cestovne infrastrukture preduvjet za razvoj gospodarstva i za demografski opstanak pojedinih područja, međutim u Slavoniji je to istina. U ovom trenutku nigdje kao u Slavoniji nije od ovolike važnosti rješavanje prometne problematike, da bi taj prostor koji je sam po sebi bogat, učinili pristupačnim za ulaganja i za daljnji gospodarski razvoj. Vlada Republike Hrvatske prepoznala je važnost ovog prostora i upravo realizacijom ovakvih projekata doprinosimo razvoju i boljoj budućnosti za sve.

Pročitano 10188 puta