Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 06 Ožujak 2019 13:06

Župani na okruglom stolu sa Predsjednicom Republike Hrvatske

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske 5. ožujka 2019. godine organiziran je okrugli stol na temu „Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske“ na kojem su sudjelovali župani, predstavnici udruga općina i gradova, nadležnih ministarstva, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika. Požeško-slavonsku županiju zastupao je župan Alojz Tomašević.

Govoreći o programu „Izmještenog Ureda“ Predsjednica je izvijestila kako je prvi ured otvoren u Splitsko-dalmatinskoj županiji 7. kolovoza 2015., a posljednji u Gradu Zagrebu 7. veljače ove godine. Iznijela je podatak kako je u razdoblju od tri i pol godine posjetila dvadeset županija i Grad Zagreb te kako je boravak prosječno trajao tri dana. Posjeti su uključivali posjete gospodarskim zonama, poduzetničkim inkubatorima i zonama, tvrtkama, obrtima i OPG-ovima, fakultetima, učilištima, školama, uključivo projekt „Hrvatska čita“, bolnicama i drugim javnim ustanovama. Navela je kako je u posjete županijama uključivala i članove diplomatskog zbora putem projekta „Osjeti Hrvatsku“. Nadalje, kazala je kako se Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor izvješćivalo o rezultatima posjeta te kako su u posjete redovito uključivani nadležni ministri.

Predsjednica je kazala kako je prilikom izmještanja Ureda konkretno riješeno pitanje vodoopskrbe otoka Mljeta, ubrzano je rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, potpisani su brojni ugovori ministra državne imovine Gorana Marića sa županima, načelnicima i gradonačelnicima o prijenosu vlasništva ili koncesije gradovima i općinama.

Navela je i prijedloge mjera proizašlih iz programa „Izmještenog Ureda“: mjere populacijske politike, koje su i predstavljene u lipnju 2018., obiteljske politike, mjere za rješavanje problema blokiranih građana, useljavanja, razvoja otoka, razvoja Gorskog kotara odnosno brdsko-planinskih područja te istaknula područja koja zahtijevaju daljnji angažman. U tom smislu, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je jasniju raspodjelu funkcija i nadležnosti između različitih razina vlasti (središnja, regionalna i lokalna vlast), pojačanje administrativnih te financijskih kapaciteta nekih lokalnih jedinica, povećanje lokalne i regionalne fiskalne autonomije, poboljšanje kriterija za izračun indeksa razvijenosti te ostala pitanja poput neusklađenosti zemljišnih knjiga i ostalih evidencija, problema prometne povezanosti, vodoopskrbe, zdravstvenog i obrazovnog sustava, neujednačene kvalitete javnih usluga, i tome slično.

Kao prinos rješavanju problema i otvorenih pitanja, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je osnivanje Radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i daljnji regionalni razvoj Republike Hrvatske. Članovi Radne skupine su predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj. Područja rada Radne skupine su funkcionalna decentralizacija, poslovanje lokalnih jedinica, indeks razvijenosti i regionalni razvoj, a rezultati i smjernice Radne skupine bit će predstavljeni javnosti u rujnu 2019. godine.

„Sada, nakon zaključenja programa 'Izmještenog Ureda', mogu sa zadovoljstvom reći da se inicijativa posjeta županijama pokazala punim pogotkom jer je, prije svega, senzibilizirala i potaknula zakonodavnu i izvršnu vlast da se intenzivnije posveti svim važnim pitanjima državnog razvoja, posebice kad je riječ o nužnosti poduzimanja mjera za uravnotežen regionalni razvoj i zaustavljanje iseljavanja“, kazala je Predsjednica nakon rasprave na Okruglom stolu.

Dodala je kako je Hrvatska, unatoč određenim pomacima, i dalje visoko centralizirana država te istaknula kako svaki korak ka daljnjoj decentralizaciji, kako fiskalnoj (financijskoj) tako i funkcionalnoj, pridonosi održivosti razvoja lokalne zajednice te ujednačenom razvoju Hrvatske.

Pročitano 1858 puta