Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 04 Ožujak 2019 09:38

8. Pokladno jahanje župe Bučje

Osmo po redu Pokladno jahanje u župi Bučje koje su i ove godine organizirali članovi Konjogojstvene udruge Pleternica okupilo je preko 40 jahača te nekoliko zaprega iz Požeško-slavonske i susjednih županija. Već po tradiciji okupljanje je obavljeno u Brodskom Drenovcu u dvorištu OPG Kovačević odakle je povorka krenula prema Bučju i Zagrađu. Četveronožni gizdavi ljepotani i raskoš slavonske tradicije i ovog je puta zagrijala srca i domaćih i brojnih gostiju.

Prigodnim riječima raspjevane jahačice i jahače, uređene zaprege i okupljene goste među kojima su bili i predstavnici Tomislavgrada pozdravili su predsjednik Konjogojstvene udruge Pleternica Tomislav Hip, domaćin Franjo Kovačević, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić te župan Alojz Tomašević.

Konjogojstvena udruga Pleternica okuplja više od 30 konjogojaca i ljubitelja konja sa 70-tak grla raznih pasmina, a entuzijazam dodatno snaže i na ovakvim manifestacijama na koje se rado odazivaju njihovi prijatelji i istomišljenici kada je riječ o ljubavi prema slavonskom blagu. Stoga je u ime svih članova udruge okupljenima na dolasku zahvalio predsjednik udruge Tomislav Hip, a kako priliči pravom domaćinu pozdravne riječi uputio je i gazda Franjo Kovačević.

“Nama je ovo jako dragocjeno. Godinama se mi bavimo konjima, u svojim 76 godina puno sam bio na jahanju i želim da se ta tradicija dalje nastavi. Jer, ako izgubimo ovo, kao da smo izgubili i sve što smo u našoj Slavoniji imali. Bolje da nestanemo i mi i selo nego običaji” kazao je Franjo Kovačević koji je po osmi put širom otvorio svoju kapiju i ugostio bogatom slavonskom trpezom pokladnu povorku.

“Dobro došli u graničarski kraj, u župu Bučju. Ovo je osmo pokladno jahanje župe Bučje, ali od danas je ono i međunarodno jer ovdje su s nama 20-tak prijatelj iz Tomislavgrada. Pozdravljam drage prijatelje iz cijele Slavonije i one iz Zagreba te iz drugih krajeva. Neka i nakon ovog dana možemo kazati – bit ćemo bar još 108 godina zajedno ovdje, ovu tradiciju pronositi i čuvati. Nije Slavonija ni siromašna ni jadna, Slavonija je široke duše, bogata kulturom, tradicijom i ljepotom, potvrđuje to i ovaj dan.” - rekao je župan Alojz Tomašević.

izvor: slavonski.hr

Pročitano 2799 puta