Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 25 Veljača 2019 07:47

Redovna godišnja skupština HVIDRA-e Lipik

U prostoru Vatrogasnog doma u Lipiku u subotu 23. veljače održana je redovna godišnja skupština HVIDRA-e Lipik na kojoj su članovi raspravljali o svemu onom što su radili u protekloj 2018. godini, ali i o onome što namjeravaju raditi u tekućoj, 2019. godini. Osim članova, skupštini su prisustvovali i predstavnici lokalne uprave i samouprave – zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, županijski vijećnik Antun Haramija te predstavnici drugih udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata.

U izvješću za 2018. godinu predsjednik lipičke HVIDRA-e Branimir Ljevaković rekao je kako je protekla godina bila puna raznih aktivnosti. Među njima je naveo sudjelovanje na svim sjednicama županijske HVIDRA-e, kao i sjednicama Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, ali i prisustvovanje na većini obilježavanja događaja iz Domovinskog rata na području Lipika, Pakraca i Požeško-slavonske županije. Ugostili su branitelje iz Bednje, Gornjeg Kneginca, Kaštela pa čak i branitelje iz Ukrajine. Također su pripomogli Udruzi branitelja Lipika 1991. u organizaciji Dana branitelja Lipika održanog u prosincu 2018. godine, a sudjelovali su i na Športskom natjecanju invalida Domovinskog rata (ŠNIDOR) Požeško-slavonske županije.

Što se tiče financija, prihodi u protekloj godini iznosili su 19.440,00 kuna, dok su rashodi iznosili 13.521,00 kuna pa je stanje računa 31.12.2018. iznosilo 5.918,61 kuna.

U planu je i ove godine prisustvovati svim obljetnicama, susretima i komemoracijama, a namjeravaju sudjelovati i na svim sjednicama županijske HVIDRA-e te sjednicama Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik. I dalje će promovirati vrijednosti obrambenog Domovinskog rata, kao i voditi brigu za skrb branitelja i njihovih obitelji.

Predsjednik je istaknuo i kako je HVIDRA Lipik podržala inicijativu da se njihov član Mijo Štimac predloži za Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije. Kako je rečeno, Mijo Štimac je dugogodišnji vijećnik lipičkog Gradskog vijeća koji se kroz svoj rad zalagao te se još uvijek zalaže za boljitak i razvoj Grada Lipika. On je i dragovoljac Domovinskog rata tijekom kojeg je 1993. godine ranjen, a potom umirovljen kao pukovnik Hrvatske vojske s položajem zapovjednika Domobranske bojne u obrani Lipika i Pakraca. Svojim prijedlozima i radom, dao je značajan doprinos u radu HVIDRA-e Lipik.

Također, predsjednik Ljevaković je pozvao sve one zainteresirane u vezi Javnog poziva za sufinanciranje troškova obrazovanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, ali i u vezi preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja da se obrate predstavnicima HVIDRA-e Lipik ili gospodinu Katiću u Požegi.

Skupštini se obratio i zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, koji je istaknuo da je svjestan svih onih problema i izazova s kojima se u ovo mirnodopsko vrijeme susreću hrvatski branitelji. Braniteljima je poručio kako u Požeško-slavonskoj županiji uvijek mogu računati na podršku, poželjevši im puno uspjeha u budućem radu, a tom je prigodom rekao i kako mu je drago da prilikom svakog posjeta Lipiku vidi da ova sredina ipak ide naprijed i da se vizure grada mijenjaju.

Lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar je pohvalio HVIDRA-u Lipik na provedenim aktivnostima te rekao da će i ubuduće imati podršku Grada Lipika. On je i ovom prilikom podsjetio kako je ovdje zaustavljena neprijateljska agresija, a zatim se osvrnuo i na podršku ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda koju pruža u provođenju projekata koji je Grad Lipik pripremio, napomenuvši kako bi ove godine trebala započeti realizacija Spomen-parka Domovinskog rata u Lipiku za koji je inicijativu dala upravo HVIDRA Lipik i branitelji Lipika.

Nazočne je pozdravio i predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić čestitavši na uspješnom radu. Tom je prilikom gospodin Ivančić govorio o programu obilježavanja 28. godišnjice početka Domovinskog rata, pozvavši sve da prisustvuju.

Pročitano 2182 puta