Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 22 Veljača 2019 14:24

Završetak energetske obnove zgrade Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Trenkovo

Danas je održana konferencija za javnost i medije povodom završetka projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Trenkovo. Završetkom ovoga projekta realiziran je i sedmi projekt energetske obnove od ukupno 12 projekata za koje su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Na današnjoj završnoj konferenciji nazočili su župan Alojz Tomašević, načelnik općine Velika Vlado Boban. ravnateljica Panore Senka Horvat, ravnatelj Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Josip Prološčić, Tomislav Ilić iz fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Andreja Hajdinger te predstavnici školskog odbora.

Ravnatelj Josip Prološčić pozdravio je sve prisutne te se zahvalio Požeško-slavonskoj županiji kao osnivaču škole i Regionalnom koordinatoru razvoja Panori na odličnoj suradnji i na kraju dobro odrađenom poslu. - Ovaj projekt je najveći zahvat na školi otkako je sagrađena 1986. godine te smo uspjeli postati energetski učinkovita škola – rekao je ravnatelj Josip Prološčić.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izrazio je svoj ponos na rad Regionalnog koordinatora razvoja Panore, kojima je ovo još jedan u nizu dobro odrađeni projekt.

- Imali smo namjeru energetski obnoviti škole kojima je to potrebno i u tome smo i uspjeli. Ponosan sam na sav rad i uspjeh koji je sada na vrhu Hrvatske kada su u pitanju ovakvi projekti. Putem ovih projekata mi smo ne samo osigurali energetsku učinkovitost školi, već dali posla izvođačima radova, potaknuli ih na zapošljavanje novih radnika i samim time omogućili nekim ljudima da se zaposle jer uistinu s toliko projekata u zadnje vrijeme posla je bilo puno. Mi ćemo i dalje nastojati poboljšati naše škole i osigurati našoj djeci školsko obrazovanje kakvo zaslužuju jer ipak su oni naša budućnost – rekao je župan Alojz Tomašević.

Projekt je uključivao elemente energetske obnove, stručnog nadzora građenja, provedbe energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata nakon izvedenih radova, promidžbu i vidljivost, upravljanje projektom i administraciju te stručnu podršku Partnera – Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Radovima energetske obnove toplinski je izoliran vanjski zid, zamijenjen je veliki dio postojeće vanjske stolarije, izvedena je rampa za invalide i osobe smanjene pokretljivosti te je ugrađen novi visokoučinkoviti sustav grijanja. Navedenim radovima ostvarena je ušteda toplinske energije u iznosu od 54,44%, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.693.239,64 kn, od čega bespovratna sredstva iznose do 966.483,49 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Škola se uz pomoć Regionalne razvojne agencije PANORA (sadašnjeg Regionalnog koordinatora razvoja) uspješno prijavila na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata, koji je raspisan od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, te je osigurala dodatnih 488.124,84 kn od vlastitog udjela financiranja, čime se udio financiranja osnivača značajno smanjio.

Provedba projekta je započela u studenom 2016. godine, a održavanjem završne konferencije su odrađene sve aktivnosti na projektu.

Pročitano 2570 puta