Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 01 Veljača 2019 14:35

Održana prva ovogodišnja koordinacija sa gradonačelnicima i načelnicima

U Velikoj vijećnici Požeško – slavonske županije, župan Alojz Tomašević održao je Koordinaciju sa gradonačelnicima i načelnicima. Koordinaciji su nazočili saborski zastupnik Franjo Lucić, zamjenici župana Željko Jakopović i Vedran Neferović, predsjednik VZŽ Željko Petrović i Vatrogasni zapovjednik županije Josip Ugrin. Točke Dnevnog reda bile su: 1. Izvješće o stanju u općinama, gradovima i županiji, 2. Raspodjela vatrogasnih vozila, 3. Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, 4. Afrička svinjska kuga, 5. Razno.

Zajednički je donesena odluka o raspodjeli četiri vatrogasna vozila koja je Županija u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova dobila na korištenje. Radi se o četiri vozila različite namjene, dvije cisterne, jedno navalno vozilo i jedno šumsko vozilo koje je prvo kao takvo na području županije. 

O temi raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem svi su dostavili svoje prijedloge te se danas raspravljalo koji su prijedlozi i koja problematika se javlja kod raspolaganja i raspodjele zemljišta. Sve općine i gradovi su dobili ili će dobiti dozvolu za raspodjelu za koncesiju, najam ili prodaju zemljišta. Modalitet će se dobiti od Ministarstva poljoprivrede kao i cijena i tehnika raspisivanja natječaja. Župan Alojz Tomašević istaknuo je svoj stav o temi - Uvijek ću biti za to da poljoprivredna gospodarstva i domicilno stanovništvo dobije to zemljište na upravljanje, kako bi podigli poljoprivrednu proizvodnju. Danas ćemo o tome raspraviti, jer ne treba čuvati to bogatstvo nego dati na raspolaganje sukladno zakonskim odredbama. Smatram da će se taj posao uz dobru koordinaciju svih biti uspješno odrađen.

Požeško-slavonska županija je na osnovu preporuke Ministarstva poljoprivrede pustila smjernice svim lovačkim društvima kako djelovati na sprečavanju afričke svinjske kuge. Afrička svinjska kuga još nije prisutna na našim prostorima, trenutno najbliže našem području je prisutna u sjevernoj Mađarskoj. Potvrđeno je da bolest ne prelazi na ljude, ali je ugroženo i svinjogojstvo u uzgoju. Za sada nema neke posebne prevencije kao lijeka za svinje, no kao prevencija biti će pokrenute mjere opreza.

Bio bih osobno sretan da ne moramo ići na kompletan izlov populacije divljih svinja, jer to bi bilo kontraproduktivno našim nastojanjima da bogatim lovištima osiguramo razvoj lovnog turizma i što veći broj dolazaka lovaca u naša lovišta. Želimo tu granu što više razviti, a ne uništiti. Pokušat ćemo zaustaviti da se ta bolest proširi, da ju spriječimo po smjernicama za zajedničko djelovanje, no da ovaj nukleus razvoja lovnog turizma ne ugrozimo i divljač koji imamo.– zaključio je župan Alojz Tomašević za koordinaciji.

Pročitano 2692 puta