Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 21 Siječanj 2019 09:37

Proslavljeno Vincelovo diljem Požeško-slavonske županije

Na obroncima koji okružuju Zlatnu dolinu tako prozvanu od Starih Rimljana ”Vallis Aurea”, ponajviše na Vinogorju Kutjevo, te Vinogorju Požega-Pleternica, gorjele su vincelovske vatre, predstavljeni su gastronomski specijaliteti, zarezivalo se trsje, točilo vrhunsko vino i ponovno njegovala tradicija.

Specifična je to pučka svetkovina u čast blagdana Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara kojom vinogradari ovoga kraja kroz stoljeća obilježavaju početak rezidbe vinove loze u svojim vinogradima. Slavlje započinje blagoslovom vinograda kojega obavlja svećenik. Na trs koji se simbolično reže, vješaju se kobasice i zalije ga se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna.

Vincelovo i sv. Vinko obilježen je i u svjetskom središtu graševine, na Trgu graševine u Kutjevu. Loza se orezala u pokaznom vinogradu u kojemu svaki kutjevački vinogradar ima zasađen svoj vinski trs. Blagoslov na vinograde, vinogradare i sve okupljene posjetitelje dao je kutjevački župnik vlč. Marijan Đukić. U orezivanju su se uz kutjevačke vinare pridružili i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, njegov zamjenik Ivica Malnar te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Tradicionalno, uvijek uoči Vincelova održi se velika vinogradarska proslava tvrtke Kutjevo d.d. na lokaciji Vile Vinkomir. Brojni poslovni partneri, prijatelji tvrtke okupe se na tradicionalnom orezivanju loze, blagoslovu vinograda i pozivu sv. Vinku da čuva vinograde i vinogradare ta da obilati urod. Prve trsove loze orezali su, vlasnik Enver Moralić, predsjednik Uprave Josip Ređo, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić te kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Udruga vinogradara i vinara „Vinokap“ tradicionalno je, na malom nasadu pokraj svoga vinskog podruma, zarezivanjem loze i blagoslovom trsja obilježila blagdan sv. Vinka. Uz brojne vinogradare toga kraju nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik kaptolačke općine Mile Pavičić, zamjenik Josip Soudek, predsjednik Općinskog vijeća Damir Poljanac, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i drugi.

Pročitano 3102 puta