Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 15 Siječanj 2019 13:15

Župan sudjelovao na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora, a na kojemu je sudjelovao i župan Alojz Tomašević kako bi razgovarali o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj (NUTS 2),  i pri tome istaknuo kako je Vlada otvorena za sugestije i prijedloge.

Predsjednik Vlade podsjetio je da postojeća podjela na dvije regije, na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012 godine. Kazao je da je bilo puno rasprava o tome koliko je to dobro ili loše.

„Razmatramo nove prijedloge za podjelu prostornih jedinica. Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova iniciralo je angažiranje Instituta za razvoj i međunarodne odnose koji će napraviti stručnu procjenu kako bismo u novim okolnostima i na temelju stečenoga iskustava iz proteklih pet-šest godina zajednički promislili i donijeli odluku koja bi trebala povezati podjelu prostornih jedinica s najvećim dijelom buduće financijske perspektive između 2021. i 2027. godine,“ rekao je predsjednik Vlade RH.

Zbog njihovog velikog iskustva želio se sastati sa županima te je rekao kako su Vladi RH važni prijedlozi koje oni imaju.

Na sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić i drugi.

Pročitano 3115 puta