Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 21 Prosinac 2018 13:14

Sastanak ministra turizma i direktora TZ-a u Pakracu

U srijedu, 19. prosinca 2018. godine, u prostoru Gradske uprave Pakrac uoči Sjednice održan je sastanak ministra turizma Garija Cappellija s direktorima TZ-a s područja pet slavonskih županija. Na sastanku su bili prisutni ministar Gari Cappelli, državni tajnik Tonči Glavina, prof. dr. sc. Dragan Magaš, pomoćnica ministra turizma Monika Udovčić, savjetnica ministra Barbara Mesić, župan Alojz Tomašević, župan Danijel Marušić, župan Božo Galić, župan Ivan Anušić, župan Igor Andrović, predstavnici Turističkih zajednica te saborski zastupnici s područja Slavonije.

Tema sastanka su bile izmjene turističkih zakona raspoređene u pet točaka.

  1. Ograničavanje udjela troškova za bruto plaće zaposlenih u ukupnim prihodima (do maksimalno 30%) – uz detaljnu raspravu ministar je predložio promjenu prijedloga na do 50% za bruto plaće u Turističkim zajednicama županije.
  2. Sudionici školskih paket aranžmana s uključenim smještajem, odobrenim od strane školske ustanove plaćaju 50% turističke pristojbe.
  3. Uvođenje turističke pristojbe za putnike na kružnim putovanjima.

4.Povećanje izdvajanja u fond za nerazvijene – na način da u predmetni fond ne izdvajaju upravo nerazvijeni, dok će se u saborskoj proceduri raspravljati o parametru definiranja nerazvijenih hrvatskih područja (ili prema trenutnom indeksu razvijenosti za jedinice lokalne samouprave ili prema novom turističkom indeksu).

  1. Ukidanje Nadzornog odbora – ministar daje prijedlog da Nadzorni odbor kao tijelo ostane u Turističkim zajednicama županije, no da se ukida u turističkim zajednicama grada.

Ministar Gari Cappelli također je iznio prijedlog da se uvede plaćanje turističke članarine i na područjima na kojima nije osnovana lokalna turistička zajednica, kao i obvezanost terminološke ugradnje u zakonske prijedloge riječi županija, upravo iz razloga administrativnog djelovanja na nivou županija, odnosno budućeg operativnog reguliranja marketinškog i projektiranog zajedničkog djelovanja 5 slavonskih županija kao regije Slavonije.

Naposljetku sastanka ministar je zaključno predložio, radi iznimno malih i nedostatnih izvornih prihoda pojedinih Turističkih zajednica županije, a u svrhu funkcionalnog obavljanja zakonom definiranih zadataka - ,,fiskalno izravnanje“ u iznosu od 500,000 kn na period od pet godina.

Pročitano 3647 puta