Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 13 Prosinac 2018 07:43

Sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima

Župan Alojz Tomašević je u utorak, 11. prosinca 2018. godine, u zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci prisustvovao petom sastanku Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru.

Na sastanku se raspravljalo o ovim temama: Promjena Zakona o sustavu državne uprave; Razvojni sporazumi i Fond za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini; Upravljanje državnom imovinom; Uspostava sustava gospodarenja otpadom i upravljanje vodnim resursima te druge.

Sudionicima ovog sastanka uvodno su se obratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske zajednice županija, šibensko-kninski župan Goran Pauk, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeka Vojko Obersnel.
Promjene Zakona o sustavu državne uprave nazočnima je predstavio ministar uprave Lovro Kuščević, Razvojni sporazum i Fond za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, Upravljanje državnom imovinom ministar državne imovine Goran Marić, a Uspostavu sustava gospodarenja otpadom i upravljanja vodnim resursima ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Sljedeća godina će biti iznimno važna budući da Ministarstvo uprave priprema zakonski okvir za povjeravanje dijela poslova ureda državne uprave županijama, istaknuo je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije.

Ministar uprave Lovro Kuščević je naveo da uredi državne uprave sada obavljaju više od 200 različitih poslova, koje od 1. siječnja 2020. namjeravaju povjeriti županijama. Uz donošenje novog Zakona o sustavu državne uprave, za provedbu ove mjere bit će potrebno izmijeniti 50-ak pravnih propisa.

Na sastanku je bilo riječi i o upravljanju državnom imovinom, o čemu je govorio ministar državne imovine Goran Marić, dok se ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić osvrnuo na uspostavu sustava gospodarenja otpadom i upravljanje vodnim resursima.

Pročitano 2725 puta