Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 05 Prosinac 2018 10:41

Suradnja pet slavonskih županija potpisanim Sporazumom podignuta na višu razinu

Sporazum o suradnji pet slavonskih županija koji je temelj za zajednički nastup u pripremi i provedbi razvojnih projekata istoka Hrvatske potpisan je u Osječko-baranjskoj županiji. Inicijativu o zajedničkom nastupu prema državnim, europskim i ostalim izvorima potpisale su Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.

Predstavnici pet slavonskih županija željeli su djelovati i raditi sinergijski i tako nastupati kako prema Vladi RH, tako i prema europskim institucijama.

Kao jedan od prvih zajedničkih projekata najavljeni su Dani hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji gdje će zajedničkom suradnjom županije pokazati turističke potencijale istočne Hrvatske koji mogu biti domaći, ali i europski i svjetski turistički brand.

- Našoj županiji je ovo vrlo zanimljivo i stalno radimo na poboljšanju gospodarstva, turizma i ostalih aspekata tako da svaka inicijativa, udruženje i organizacija da budemo jači je dobrodošla, naročito za turizam jer imamo puno potencijala. Mi smo kao Slavonija, Baranja i Srijem u krugu 2% najnerazvijenijih regija u EU, ali zajednički, u novoj perspektivi, s novom NUTS II regijom možemo to promijeniti – Željko Jakopović, zamjenik župana požeško-slavonske županije.

- Normalno da imamo pojedinačnih svojih projekata, ali ono što je najbitnije je da imamo niz zajedničkih projekata i u dijelu poljoprivrede gdje smo suglasni svih pet županija, i u dijelu drvnog sektora, a isto tako u dijelu turizma, a posebno imamo zajednički interes u rješavanju infrastrukturnih problema na ovom našem području – župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

- Nakon pokretanja projekta Slavonija, Baranja i Srijem, potpisivanja Razvojnog sporazuma i potpisivanja izrade Master plana istočne Hrvatske ovo je sad jedan sljedeći korak u našoj suradnji, potpisivanje Sporazuma za ured u Bruxellesu. Na kraju bih samo rekao: zajedno smo jači. Nas pet županija imamo puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno – Darko Žužak, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije.

Pročitano 2502 puta