Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 22 Studeni 2018 08:45

„Zdravozubci“ kod učenika Katoličke osnovne škole u Požegi

Preventivni zdravstveni projekt ,,Zdravozubci'' osmislili su zajedno Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije na inicijativu mladog doktora dentalne medicine Marija Jakobovića iz Požege,  nositelja tima dentalne medicine Doma zdravlja. Projekt je namijenjen učenicima 1. i 2. razreda osnovne škole. Partner projekta je Katolička osnovna škola u Požegi, a projekt će se provoditi od studenog do svibnja ove školske godine u četiri razreda.

Cilj projekta je kroz igru, zanimljive bojanke i preventivne preglede dentalnog stanja pokazati učenicima da je dentalno zdravlje od velike važnosti.

- Projekt sam osmislio i pokrenuo, a ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova su cijeli projekt financijski podržali do cijele provedbe koju smo upravo započeli. Na ideju sam došao zbog toga što je Hrvatska na zadnjem mjestu u Europi po stanju oralnog zdravlja, stanje s karijesom i stanjem plomba nam je daleko najgora u EU. Najveći broj pokvarenih i izvađenih zubi u EU imamo mi, pa sam došao na ideju da barem kod onih najmlađih učenika to pokušamo nekako promijeniti. Oni će to najlakše prihvatiti, jer sve znanje djeca u toj dobi najlakše uče i pamte stvari. Mislim da mi u lokalnoj zajednici moramo to najprije pokušati, jer program koji se provodi u Ministarstvu na nacionalnoj razini ide za time da kroz jednu zubnu putovnicu svake četiri godine samo evidentiramo i bilježimo to loše stanje, a ništa ne radimo da ga promijenimo. Moramo  educirati djecu kako bi popravili to loše oralno stanje. – Marijo Jakobović, koji je kroz projekt osmislio maskotu Zdavozubca, igračke s kojima se djeca uče kako ispravno upotrebljavati i četkati zube. Također je osmislio i bojanke gdje djeca uče sve o oralnom zdravlju, a na kraju i poklone koje je dobio zahvaljujući sponzorima za zubnu past i četkice.

Za djecu u razredima organiziraju pregled, koji će ponoviti nekoliko puta ali i djelovati da se sve uočeno stanje na zubima i promijeni. Djeca će dobiti i upute za roditelje sa stanjem oralnog zdravlja i potrebama za promjenu lošeg stanja u bolje, pa će svakako to utjecati i na promjenu ponašanja kod roditelja.

- Zadovoljan sam da je naša škola bila domaćin ovom projektu da pokušamo podići stanje oralne higijene i svijesti na razini škole. Nadam se da će projekt u potpunosti uspjeti i daljoj suradnji u narednim godinama, pa i da svoja iskustva prenesemo i drugim školama –Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole.

- Projekt provodimo kao pilot projekt a nazvali smo ga „Zdravozubci“. U projektu smo po prijedlozima učenika Katoličke osnovne škole kreirali i izradili našu maskotu „Superzubka“. Dom zdravlja je primarni nositelj zdravstvene zaštite u Požeško-slavonskoj županiji i samim time moramo raditi na preventivi, jer svaka kuna uložena u preventivu kasnije se sedam puta vrati kroz manje troškove liječenja u zdravstvenom sustavu. Uočili smo problem oralne higijene i stanja zubi kod djece prvih i drugih razreda. Uz sve to djeca također imaju strah od doktora dentalne medicine, stoga smo pokušali odmah aktivno uči u školski sustav i pokazati im da se nemaju razloga bojati. Kroz ovaj pilot projekt sada smo krenuli s 80 učenika, a po njegovom završetku i dobrim rezultatima, proširit ćemo ga i na ostale osnovne škole te zapravo kandidirati pri Ministarstvu za što šire provođenje. Na kraju projekta ćemo dva najbolja razreda s najboljim postignutim rezultatima u poboljšanju oralnog stanja odvesti na jednodnevni izlet na Jankovac u Park prirode Papuk. - Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja u Požegi.

Djeca su po prvim reakcijama jako dobro prihvatila ovaj projekt, bez straha su se odazvali na preventivni pregled, a nakon toga odmah prionula bojanju bojanki. Svaki učenik je na „Superzubku“ pokazao kako se treba pravilno upotrebljavati četkica za zube. Pokazali su da zapravo dobro znaju da treba brinuti o svojim malim zubićima i održavati njihovo zdravlje.

Pročitano 3135 puta