Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 29 Listopad 2018 07:46

Održani 21. Dani jabuka

Održani su ovogodišnji 21. Dani jabuka u Požegi u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc.“ Mirisne i sočne jabuke koje su ove godine dobro urodile preplavile su brojne štandove s jabukama, koju oduvijek zovemo i „kraljica voća.“ Uz jabuku, sokove od jabuka, pekmeze, pite i štrudle od jabuka na štandovima su izloženi i med i proizvodi od meda, proizvodi od aronije i buće, lavande i ljekovitog bilja, suvenira i rukotvorina te štandovi učeničkih zadruga osnovnih škola i štandova Poljoprivredno prehrambene i Obrtničke škole iz Požege. Na izložbi su se uz poznate moderne sorte jabuka našle i jabuke starih sorti naših baka i djedova.

Dani jabuka održani su pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požege i Ministarstva poljoprivrede.

U ime Požeško-slavonske županije obratio se zamjenik župana Željko Jakopović koji je iskoristio priliku i spomenuo aktivnosti koje Županije provodi u smislu poboljšanja i daljnjeg razvoja voćarstva na području županije. Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak otvorio je Dane jabuka.

„Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi dobila je naziv Centra kompetencije za odgoj i obrazovanje ljudi koji će biti sposobni nakon srednjoškolskog obrazovanja voditi svoja poljoprivredna gospodarstva. U ovom trenutku je važno reći da će biti izgrađena i hladnjača od 3000 tona, koja bi trebala funkcionirati na način da se organizira jedna proizvođačka organizacija da bi proizvođači i svi koji se bave ovim poslom mogli sačuvati i tržiti svoje proizvode tijekom godine. Pored ovoga Županija će i narednih godina pomagati svima kojima bude moguće da se očuva naše gospodarstvo i poljoprivreda.“

Priredbu su uveličale učenice Obrtničke škole Požega, tekstilni odjel sa modnom revijom svojih kreacija s kojima su osvajale nagrade na natjecanjima i djeca iz dječjih vrtića koja su pozdravila jesen i dolazak brojnih slatkih plodova.

Pročitano 2762 puta