Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 26 Listopad 2018 09:28

Radionica „Strateška procjena utjecaja strategije, plana i programa na okoliš“

Predstavnici Upravnog odjela za gospodarstvo i graditeljstvo su sudjelovali na radionici Strateška procjena utjecaja strategije, plana i programa na okoliš. Radionicu su organizirali Hrvatska zajednica županija u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetske učinkovitosti i Hrvatskom udrugom stručnjaka zaštite prirode i okoliša. Cilj radionice je bio razmjena primjera dobre prakse i rasprava vezana uz provedbu strateške procjene utjecaja strategija, plana i programa na okoliš. Ovo je jedan od dobrih primjera suradnje svih uključenih dionika te suradnja s nadležnim Ministarstvom.

Radionica održana u četvrtak, 25. listopada okupila je predstavnike slavonskih županija, a uvodno ju je otvorila Ana Kovačević, načelnica Sektora za procjenu utjecaja na okoliš Ministarstva zaštite okoliša i energetike. „Kao ministarstvo očekujemo da ćemo u narednim godinama barem jednom godišnje organizirati slične sastanke sa županijama kako bismo redovito razmjenjivali iskustva po ovom pitanju“, naglasila je Kovačević govoreći o ovom obliku suradnje.

Nakon uvodnih izlaganja, predstavnici ministarstva prošli su kroz zakonodavni okvir i iskustva Ministarstva u provedbi postupaka strateške procjene, dok je iskustva županija u ovom postupku predstavila Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije te voditeljica Radne skupine za komunalne djelatnosti, zaštitu okoliša i prostorno planiranje. Kao moguća rješenja problema s kojima se županijska razine susreće, Matešić je navela edukaciju djelatnika na svim razinama, posebice lokalnoj, unaprjeđenje kvalitete strateških studija i povećanje opće informiranosti javnosti o postupku strateške procjene.

Nadalje, kroz cijeli postupak nabave strateške studije, okupljene su proveli Marta Brkić i Domagoj Vranješ iz Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša, a u drugom dijelu radionice, održan je i grupni rad u kojem su sudionici prošli kroz konkretne primjere i time produbili svoja znanja.

Pročitano 3341 puta