Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 25 Listopad 2018 13:10

Sastanak sa predstavnicima Hrvatskih duhana na temu stanja proizvodnje na području Županije

Održan je sastanak sa predstavnicima Hrvatskih duhana na temu stanja u proizvodnji duhana. Na sastanku su bili prisutni župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Željko Jakopović te direktor Hrvatskih duhana Zlatko Pleše i voditelj ispostave na području županije Mato Devčić.

Trenutno stanje proizvodnje Hrvatskih duhana je 60 godina tradicije i stabilnosti, osiguravanje najboljih uvjeta proizvodnje uz brigu za održivost te siguran otkup, financijsko praćenje tijekom proizvodnog ciklusa te razni edukativni programi. Hrvatski duhani brinu i za okoliš i ljude temeljem ulaganja 3,5 milijuna kuna unutar dvije godine, u poboljšanje kvalitete tla i sigurnosti rada na polju što je jedno prvi takav program u hrvatskom agraru.
Tema razgovora je također bila pomoć Županije u rješavanju problema berbe za koju su Hrvatski duhani spremni sufinancirati proizvođače za nabavu strojeva za branje koji uvelike smanjuju troškove berbe. Županija bi se pobrinula za sufinanciranje kamata kod kupnje strojeva, a interes je veliki zbog vrijednosti proizvodnje po jedinici površine, zbog organiziranosti proizvodnje te garantiranog tržišta što je ujedno i duga tradicija Požeško-slavonske županije kao i Virovitičko-podravske te je isti interes da se proizvodnja zadrži. Predstavnici Hrvatskih duhana zamolili su župana za pomoć u realizaciji dodatnih poljoprivrednih površina uz nove natječaje kod raspolaganja poljoprivrednim državnim zemljištem.

Župan Alojz Tomašević podržao je nastojanja te rekao kako će Županija pomoći u skladu sa zakonom, a zamolbe Hrvatskih duhana biti će proslijeđene i načelnicima i gradonačelnicima naše županije te će se sukladno tome, prema programima općina i gradova dio površina omogućiti za proizvodnju duhana.

Župan je također rekao da je perspektiva i budućnost poljoprivredne proizvodnje navodnjavanje, budući ono nemjerljivo povećava količinu proizvoda i profita po hektaru.

Zaključak sastanka je kako će Županija podržati nastojanja da se održi proizvodnja duhana na našem području, otvore radna mjesta te očuva kultura i tradicija i način života ljudi na selu.

Pročitano 2082 puta