Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 23 Listopad 2018 13:35

Izbor ''Najuzornije hrvatske seoske žene''

Izbor je održan u nedjelju, 21. listopada 2018.g. u Zagrebu na Trgu bana Jelačića. Sudjelovalo je 20 kandidatkinja iz 15 županija koje su se predstavljale u narodnoj nošnji specifičnom za kraj iz kojeg dolaze. Svaka je uredila svoj stol sa proizvodima svoga gospodarstva.

Požeško-slavonsku županiju je predstavljala Nataša Abramović iz Čaglina.
Udovica, majka dvoje djece je također nositeljica obrta koji se bavi uzgojem šaranske mlađi na površini ribnjaka pod vodom od 5 ha. U budućnosti želi otvoriti vrata turizma i pripremati kulinarske delicije svog kraja.

Najuzornija hrvatska seoska žena za 2018. g. je Melita Vrbanek iz Karlovacka županije, a prva pratilja je Božica Perić iz Osječko-baranjska županije te druga pratilja Ljiljana Kolarec iz Vukovarsko-srijemske županije.

Iduće godine će se održati 20. Izbor u Karlovačkoj županiji odakle dolazi ovogodišnja pobjednica.

Udruga Uzorne hrvatske seoske žene organizira izbor za „Najuzorniju hrvatsku seosku ženu“ i na taj način zalaže se za promicanje vrijednosti i važnosti žene na selu o ciljem podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine te obilježavanju Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava svake godine 15. listopada diljem svijeta.

Medijskim promicanjem važnosti i vrijednosti žene na selu, promiče se i spolna ravnopravnost, njihova emancipacija u obitelji i društvu, briga o zdravlju, obrazovanju i mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja žena na selu.

Titulu najuzornije hrvatske seoske žene može ponijeti žena u dobi između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode, rukotvorine ili stvara umjetnička djela. Buduća najuzornija žena mora biti prepoznata od strane sredine u kojoj živi kao borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice.

 

Pročitano 2459 puta