Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 22 Listopad 2018 09:46

Energetska obnova zgrade Područne škole Djedina Rijeka

Održana je konferencija za javnost i medije povodom završetka projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Djedina Rijeka, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin. Završetkom ovoga projekta realiziran je i peti projekt energetske obnove od ukupno 12 projekata za koje su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Provedba projekta započela je u ožujku 2016. godine, kada je krenula izrada projektne dokumentacije za projekt energetske obnove, a projektom su obuhvaćene i aktivnosti same energetske obnove zgrade (toplinska izolacija vanjskoga zida, toplinska izolacija poda prema tlu i negrijanom prostoru, toplinska izolacija stropa prema negrijanom prostoru i zamjena vanjske stolarije), stručni nadzor građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon izvedenih radova, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera – Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izvedenim radovima ostvarena je ušteda toplinske energije za grijanje u iznosu od 59,83%, a zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred C. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 501.639,67 kn, od čega bespovratna sredstva iznose do 292.106,76 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Uspješnom prijavom na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osigurano je do 128.714,61 kn, čime se udio financiranja osnivača značajno smanjio.

Škola je izgrađena davne 1919. godine te u razdoblju do danas nije bilo nekakvih značajnijih ulaganja i samim time je ovo bila jedinstvena prilika da joj se da novo ruho, što uvelike utječe na sredinu u kojoj se nalazi.

Završnoj konferenciji nazočili su pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Amalija Šimunković, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač te Andreja Hajdinger iz Regionalnog koordinatora razvoja agencije Panora, učenici i roditelji. Prigodnim riječima goste je pozdravila ravnateljica Slađana Švajda i načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač.

,,Iznimno mi je drago što smo danas ovdje, doista mi je srce puno. Danas smo obišli i radove koji se trenutno rade na području općine Čaglin, ali ovo u školi je prava svečanost za završetak dana. U Općini nastojimo surađivati sa školama kako bi naša djeca dobila slične uvjete ako ne i iste kao u svim krajevima Hrvatske. Na području općine Čaglin ostala je još samo škola u Ruševu, ali uskoro će i ona biti uređena.'' – rekao je načelnik Bardač koji je učenicima poklon televizor.

Prigodnim riječima obratio se i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Davor Huška. ”Ovo je jedan doprinos ljepoti naše županije i stojim na raspolaganju svojim kolegama, načelnicima, gradonačelnicima i županu jer zajedno možemo mnogo toga učiniti.

,,Čaglin je postao jedno veliko radilište i gradilište, centar općine dobiva novu vizuru, novi izgled i ono što svi želimo, životni standard kao u drugim mjestima. Govorimo o investicijama u milijunskim iznosima te imamo pripremljenih projekata u vrijednosti gotovo šest milijardi kuna. Razvitkom građevine razvija se i gospodarstvo i to je jedan od dogovora jer samim time otvaramo radna mjesta. Ovaj dan je ispunjen lijepim događanjima i završetkom jednog od ovakvih projekata energetske obnove još jedne područne škole u nizu je posebno bitan jer ide u korist djece i mladih ljudi koji su budućnost ove županije i Slavonije i najsretniji sam kada vidim nasmijana dječja lica.'' – rekao je župan Alojz Tomašević koji je na radost svih prisutnih također obećao da će uskoro i asfaltirati školsko dvorište.

Pročitano 2425 puta