Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 19 Listopad 2018 07:14

Održana radionica registar brownfield područja (HZPR)

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja – Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj (HZPR) 16. listopada 2018. održana je radionica uvođenja Registra Brownfield područja za prostor RH, a tako i naših JLS odnosno Regionalne samouprave.

Na radionici su bili prisutni predstavnici svih slavonskih županija, Zavoda za prostorno uređenje, Regionalnih razvojnih organizacija, Upravnih odjela gradova i općina. Požeško-slavonsku županiju su predstavljali JU Zavod za prostorno uređenje i Regionalni koordinator razvoja PSŽ.

„Registar brownfield područja“ je web aplikacija kojoj se pristupa putem uobičajenih web preglednika te nije potrebna instalacija programskih paketa.

Prema zamislima HZPR-a unos podataka u web aplikaciju bi trebao biti sa razine JLS-a putem referenta za pojedinačno područje JLS-a, dok bi ulogu verifikatora predstavljale osobe iz Županijskog zavoda za prostorno uređenje, odnosno osobe iz Regionalne razvojne agencije, ovisno o međusobnom dogovoru istih.

Ciljevi uspostave „Registra brownfield područja“ su inventarizacija, vrednovanje i praćenje stanja brownfield područja te stvaranje preduvjeta za kreiranje poticajnih mjera za ulaganja koja će područja bivših industrijskih područja, vojnih kompleksa, napuštenih turističkih objekata i sl. prenamijeniti ili revitalizirati u višenamjenske moderne gradske strukture, nova industrijska postrojenja ili moderne turističke komplekse.

Prezentirani projekt predstavlja vrstu dokumenta koji na primjeru opisuje način dodavanja novog brownfield područja i uređivanje podataka o brownfield područjima te proces od unosa do verifikacije brownfield područja.

  

Pročitano 1976 puta