Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 15 Listopad 2018 07:33

Obilježeno 60 godina rada udruge računovođa i financijskih djelatnika

Osnovani još daleke 1958. godine, kao strukovno društvo, Udruga Računovođa i financijskih djelatnika Požega obilježila je 60 godina postojanja i rada. Redovna Izborna godišnja i Svečana skupština održane su u Restoranu Schon blick u Vetovu, pred članovima društva i brojnim gostima, srodnim udrugama iz cijele Hrvatske, političkim i društvenim djelatnicima, čelnicima lokalne samouprave Požeško-slavonske županije.

Predsjednica udruge Sunčica Bajić uz podneseno izvješće o radu u protekloj godini, posebno se osvrnula na jedno kapitalno djelo, koje su uz velike napore uspjeli izdati, a to je Monografija uz 60 godina rada i djelovanja društva. Iako je bilo puno, kako kaže neprospavanih noći, puno rada i odustajanja, uz podršku svojih najbližih suradnika uspjeli su. Svoju zahvalnost iskazala je stoga Ivanu Čolaku, koji je sakupljao i sačuvao svu dokumentaciju od davnih godina do sada, Vesni Matoković koja je dala uvodni dio i povijest Požeštine za knjigu, Branki Soudek koja je cijelo vrijeme davala podršku i nudila rješenja, Agenciji za izdavaštvo Kruna i Lani Protić Malbašić koja je sve zahtjeve pretočila u grafička rješenja i oblikovala knjigu kakvu danas imamo.

– Do tada dok nismo donijeli odluku da ćemo napraviti monografiju, ja nisam pročitala niti jednu, a prije stvaranja ove naše pročitala sam ih 15. A dok smo stvarali ovu našu došla sam i do brojnih podataka za koje prije nisam ni znala. Podatak da je naša udruga u osnivanju imala 29 članova, a 1986. godine čak 800 članova. Udruga je imala razdoblja kada su veliki broj članova činile fizičke osobe ali i pravne osobe i institucije. Ekonomska škola u Požegi osnovana je 1956. godine. Osniva se i prva visoko školska ustanova 1961. godine, Centar za ekonomski studij, na kojemu se stjecao viši i visoki stupanj ekonomskog obrazovanja.– iznijela je samo nešto od podataka koje donosi Monografija, predsjednica Sunčica Bajić.

Velike pohvale za izdavanje Monografije, posebno i za njen sadržaj dobilo je društvo od Udruga računovođa iz cijele Slavonije, Zagreba te Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika. Pohvalu radu udruge i čestitke svim članovima i predsjednici Sunčici Bajić iznio je i požeško-slavonski župan, dajući podršku radu udruge, ali još više svim članovima koji kao računovodstveno-financijski djelatnici rade vrlo odgovoran posao u svojim sredinama.

- Danas kada se rade veliki projekti, kada povlačimo velika sredstva iz Europskih fondova iz državnih Ministarstava, sve to bilo bi nemoguće bez financijskog planiranja, financijskog praćenja o financijskog obračuna. Upravo za to važni su nam financijski djelatnici i stručnjaci, koji na taj način zajedno sa nama koji vodimo regionalnu i lokalnu samoupravu, pomažu u gradnji bolje države. Mi također ovdje u Slavoniji imamo pravo na jednako dobar i kvalitetan život kao i u ostatku Hrvatske i Europe čiji smo sastavni dio, a to možemo ostvariti samo zajedno. Ovim projektima bržeg razvoja zaustavit ćemo i iseljavanje iz naše Slavonije i učiniti je bogatom regijom u kojoj će svatko poželjeti živjeti – istakao je župan Alojz Tomašević.

Udruga računovođa i financijskih djelatnika zahvalila se prigodnim Zahvalnicima svima koji su cijeli niz godina pomagali rad društva, brojnim sponzorima i pokroviteljima njihovih aktivnosti, svim dosadašnjim predsjednicima udruge, te sadašnjim članovima koji su se posebno istakli i dali svoj doprinos boljem radu. Nagrađeni su i najuspješniji učenici Ekonomske škole koji su osvajali najbolja mjesta na državnim natjecanjima, prijašnjih godina, koji danas već rade ili su na studiju, a za 3. mjesto 2018. godine na Državnom natjecanju nagrađena je učenica Ana Svoboda.

Pročitano 2772 puta