Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 10 Listopad 2018 10:00

Proslavljena 13. obljetnica Središta za obuku i doktrinu logistike Požega

Uz visoke uzvanike, ispred županije nazočan je bio zamjenik župana Vedran Neferović , kao i ostali djelatnici vojske, svi zajedno su svjedočili obilježavanju 13. obljetnice Središta za obuku i doktrinu logistike Požega u požeškoj Vojarni 123. brigade.

- Prvu obuku vojnika u vojarni 123. brigade HV-a počeli smo provoditi u svibnju 1992.godine kada je osnovan centar za obuku i odgoj vojnika Požega koji je preustrojima više puta mijenjao ime ali uvijek s istom zadaćom, obuka ročnika pješačke specijalnosti. Stavljanjem služenja redovnog vojnog roka u mirovanje i spajanjem triju postrojbi Središta za obuku pješaštva Požega, središta za obuku prometnih specijalnosti i Središta za obuku logističkih specijalnosti Zagreb, 2005. godine ustrojeno je Središte za obuku i doktrinu logistike s misijom osposobljavanja pripadnika oružanih snaga za obnašanje dužnosti i zadaća u funkcijama na području logistike te razvoju doktrina logističkih službi i naučenih lekcija. Do ustroja središta obučeno je preko 87 tisuća ročnika kroz 66 naraštaja .U samom središtu u proteklom periodu od 13 godina kroz proces obuke i školovanja osposobljeno je preko 14 tisuća pripadnika oružanih snaga RH i stranih oružanih snaga iz Litve, Crne Gore, Mađarske i Slovenije. Također imamo izvrsnu suradnju u procesu obučavanja i pripadnika drugih ministarstava poput ministarstva unutarnjih poslova i ministarstva zdravlja – rekao je pukovnik Mato Tomašević.

U prigodi svečanosti obratio se izaslanika zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadira Ivana Jušića koji je naglasio kako se valja prisjetiti i onih koji su nam omogućili da danas možemo biti postrojeni ovdje u vojarni 123. brigade.

Dodijeljene su nagrada i pohvalnica namještenicima, časnicima i dočasnicima Središta za obuku i logistiku Požega nakon čega je položen vijenac i zapaljene svijeće kod spomen obilježja u krugu Vojarne i služena sveta misa u vojnoj kapelici koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić.

Pročitano 2943 puta