Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 10 Listopad 2018 07:49

27. obljetnica pogibije 19 branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi

Komemoracijom kod spomen-kapelice u Gornjoj Obriježi okupljeni su se prisjetili tragičnih događaja prije 27 godina kada je 6. listopada 1991. u zasjedi i sukobima s neprijateljem u Batinjanima i Gornjoj Obriježi poginulo 19 hrvatskih branitelja.

Ispred spomen-kapelice u Gornjoj Obriježi vijence za 19 poginulih hrvatskih branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi danas su položili župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević, zamjenik gradonačelnika Grada Lipika Slobodan Katunar te predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić s predstavnicima udruga s pakračko-lipičkog područja, a nakon prigodnih govora održana je sveta misa za sve poginule branitelje Pakraca i Lipika koju je vodio obriješki župnik Oliver Kranjčić.

Župan Alojz Tomašević u svom je obraćanju istaknuo kako danas obilježavamo žrtvu života i žrtvu prijatelja, koji toga trenutka nisu brinuli za sebe jer su znali da je ovo prostor koji mora biti obranjen. Iako više nisu među nama, živi su duhom, u našem sjećanju i moraju ostati živi i biti upisani u sve dokumente i stranice povijesti moderne Hrvatske domovine. Prisjetio se i jedne od najhumanijih akcija u Domovinskom ratu, akcije izvlačenja ranjenika iz pakračke bolnice, s prve crte bojišta, pri čemu hrvatski branitelji nisu pravili razlike među njima po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, što je govorilo o veličini duha hrvatskog vojnika. Istaknuo je kako mu je drago da se radi na tome da Zapadna Slavonija dobije pravo vrednovanje u okviru Domovinskog rata te se Pakrac svakako zaslužuje zvati gradom herojem.

Pročitano 2232 puta