Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 09 Listopad 2018 12:52

Župan otvorio znanstveni skup „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije''

Znanstveni skup „Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije“ organiziraju Hrvatsko arheološko društvo i Gradski muzej Požega. Tema skupa vezana je uz prostor koji je nastanjen još od kamenog doba, a tragovi prošlih vremena svjedoče o kontinuitetu naseljavanja. Neka od arheoloških nalazišta ovog prostora, poznata su i u širim okvirima i čine nezaobilazan korpus nacionalne kulturne baštine. Stoga pozivamo kolege koji su istraživali na ovome prostoru da sudjeluju i doprinesu uspjehu skupa svojim prilozima.

,,Čast mi je biti ovdje danas i pozdraviti vas sve kao župan najljepše županije Požeško-slavonske, drago mi je da ste odlučili ovaj skup održati po prvi puta u Požegi, nadam se da ćete sve što naučite o našemu kraju prenijeti u općine i gradove iz kojih dolazite, reći što je to Slavonija i Zlatna dolina te naravno cijeli prostor naše županije. Županija će dati apsolutnu potporu i ovome skupu i svakom narednom skupu kako bi predstavili našu baštinu i našu povijest te pokazali svijetu da mi ovdje živimo tisućljećima. Svima vama želim uspjeh i kvalitetan rad da bi mogli povećati i gospodarsku aktivnost i životni standard naše Slavonije, a to možemo s vama preko istraživanja i na taj način pokazati Hrvatskoj i ostatku svijeta naš kraj.'' – rekao je župan Alojz Tomašević koji je otvorio znanstveni skup.

,,Na području Požeško-slavonske županije radimo trenutno na više mjesta, Požeška kotlina se opet pokazala kao jedan od najvažnijih željezno-dobnih centara na razini Europe. Osim u Kaptolu, iznad Vetova imamo jedan centar jednake veličine i neke indicije nam daju naslutiti da postoji još takvih centara na Papuku, što pridonosi tome da bi Požeška kotlina mogla biti jedna od najvažnijih mikroregija u proto povijesti Europe upravo zbog tih kontakata koji povezuju Europu onakvu kakvu je danas poznajemo u civilizacijskom smislu. Ove godine smo radili na lokalitetima Kagovac i Kaptol, radili smo na jednoj gradini koja se nalazi između njih, riječ je o nalazištu Bangradac, što znači da se vraćamo na sam početak prvog tisućljeća prije Krista, na sam početak željeznog doba. Na tom nalazištu nam se odvija niz drugih stvari i zbog toga ćemo u 12. mjesecu ove godine imati svjetski skup koji se tiče upravo prijelaza starijeg na mlađe željezno doba gdje će najvrsniji stručnjaci iz cijelog svijeta boraviti u Požegi jer postroji golemi interes na svjetskoj razini za ovo naše područje.'' – dr. sc. Hrvoje Potrebica.

Pročitano 2678 puta