Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 05 Listopad 2018 11:12

Svečano obilježen Dan grada Lipika

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika koja je danas održana u prigodi obilježavanja Dana grada i blagdana nebeskog zaštitnika grada svetog Franje Asiškog. Gradonačelnik Kasana je iskoristio prigodu da podsjeti na sve ono što je u Lipiku poboljšano u protekloj godini, kao i na ono što se još treba unaprijediti u godinama koje dolaze, a među uvaženim uzvanicima svečane sjednice pozorno su ga slušali ministar državne imovine Goran Marić, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih Voda Davor Vukmirić, dožupani, brojni gradonačelnici/gradonačelnice susjednih gradova, načelnici obližnjih općina, predstavnici javnih ustanova i institucija te privatnih tvrtki, ali i delegacija prijateljskog mađarskog grada Igalo na čelu s gradonačelnikom Đulom Obašom, kao i delegacija Općine Gradiška (BiH) na čelu s načelnikom Zoranom Adžićem.

Prije početka svečane sjednice, kod spomen obilježja na gradskom groblju položeni su vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a zatim su se svi uputili na svetu misu u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog koju je predvodio velečasni Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, nakon čega je u restoranu „Ergela“ održana svečana sjednica lipičkog Gradskog vijeća na kojoj je između brojnih čestitki Gradu Lipiku povodom Dana Grada pročitana i ona od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je istaknuo da je u proteklom razdoblju Lipik ulagao i nastavlja ulagati u poduzetništvo te da se u tu svrhu provodi projekt Poduzetnički inkubator Lipik koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, vrijedan 20,7 milijuna kuna u sklopu kojeg se trenutno gradi objekt od 2.000 m² koji će poduzetnicima, ponajprije poduzetnicima početnicima pružiti sve potrebno za poslovanje, od proizvodnih prostora, ureda, učionica i sala za sastanke, ali i vrlo važnih potpornih usluga. Također se dotaknuo i već obnovljenog manjeg inkubatora u Donjem Čagliću, čija je površine 450 m² i koji je opremljen kroz projekt prekogranične suradnje Invest in LOG koji Lipik provodi zajedno s partnerima iz Orašja i Garešnice.

Gradonačelnik se osvrnuo i na nedavno doneseni Program poticajnih mjera za razvoj poduzetništva, kao i na odluku kojom se sufinancira unaprjeđenje smještajnih kapaciteta na području Grada Lipika. Kao i svake godine, javno se zahvalio svim obrtnicima i poduzetnicima, ali i svim mjesnim odborima jer su aktivno krenuli u obnovu i oživljavanje svojih naselja, kazavši kako im Grad pruža punu podršku kroz nabavu materijala, opreme i igrališta. Tako je u Lipiku pokrenuta izgradnja parkirališta kod gradskog groblja u vrijednosti 410.000 kuna, u Marinom Selu se radi parking u vrijednosti 150.000 kuna, u Antunovcu je u tijeku izgradnja tri ulice u vrijednosti 4 milijuna kuna, a iduće godine će veliki dio naselja biti veliko gradilište jer se očekuje početak rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije. Projekt je velik po obuhvatu, a vrijedan je 150 milijuna kuna, stoga se gradonačelnik javno zahvalio i predstavnicima Hrvatskih voda na naporima koje su uložili pokretanje izgradnje Akumulacije Šumetlica. Isto tako, kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj izgrađen je Magistralni vodovod u naselju Brekinska u vrijednosti 1,6 milijuna kuna.

Istaknuti su projekti prekogranične suradnje kojima će se postići nova dimenzija turističkog razvoja Lipika (Rekreacijsko područje oko jezera Raminac – novi dom za lipicance, Terme Lipik), a posebno je napomenuto da je pri kraju energetska obnova višestambenih zgrada na području Grada Lipika zbog koje će Lipik postati prvi grad s obnovljenim višestambenim zgradama. Rečeno je i da je Dom hrvatskih veterana u punoj funkciji i da se ovdje Grad Lipik, kao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, prikazao kao ogledni primjerak i pilot projekt ustanove koje se brine za naše branitelje. Također, u Lipiku su prisutne brojne manifestacije koje gradska uprava Lipika organizira u suradnji s TZ Grada Lipika i udrugama.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević također je Lipičanima čestitao Dan grada osvrnuvši se na činjenicu kako herojski Lipik, nakon svih pretrpljenih ratnih razaranja, postaje mjesto ugodno za življenje, ali i mjesto poželjno za investiranje.

U prigodi proslave Dana Grada Lipika gradonačelnik Kasana je s ministrom Marićem potpisao ugovor o darivanju državnog zemljišta za proširenje Poduzetničke zone Lipik III. (područje Dobrovca), a tržišna vrijednost darovanog zemljišta površine 111.016 m² iznosi 3.210.000,00 kuna.

U daljnjem tijeku svečane sjednice uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama, a Povelja počasnog građanina uručena je generalu zbora i aktualnom ravnatelju Doma hrvatskih veterana Josipu Luciću. Za dugogodišnji dobrovoljni rad na unapređenju rada udruga i razvoju kulturnih događanja godišnja nagrada Grada Lipika uručena je Zlatku Grafini, za izniman doprinos u razvoju sporta i promociji Lipika na svjetskoj razini nagradu je u ime udruge „Libox“ primio Ivan Pušćenik, dok je nagrada za uspješan rad i djelovanje koje pridonosi razvoju i boljitku Grada Lipika uručena restoranu „Nada“, odnosno gospođi Nadi Zeljković. Tvrtki Lipik Glas d.o.o. uručena je nagrada za osobit doprinos u gospodarstvu kojim pridonose razvoju Grada Lipika, a Miji Štimcu i Ivanu Molnaru za dugogodišnji doprinos radu Gradskog vijeća Lipika.

Pročitano 2449 puta