Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 01 Listopad 2018 12:03

8. Pudarijada – dani pudara u Kaptolu

Udruga VINO-KAP i ove je godine za svoje članove i prijatelje organizirala proslavu završetka berbi grožđa u kaptolačkim vinogradima. Prije desetak godina ponovno organizirana i obnovljena pudarska služba na području općine Kaptol, organizirane u tri organizacijske jedinice po vinogorju, imala je odgovornu dužnost i pune ruke posla, na svu sreću bez velikih intervencija. Pudari su čuvari koji čuvaju vinograde od zlonamjernika, ptica i drugih štetočina, a taj posao obavljaju prije berbe grožđa. Pudarsku službu čine članovi Udruge “Vino-kap” Kaptol, a „pudar“ je opremljen službenom odjećom, čegrtaljkom, trubom i dalekozorom, opremom koja služi u obavljanju dužnosti čime Kaptolčani pokušavaju sačuvati od zaborava tu tradiciju koju su njegovale starije generacije.

Župan Alojz Tomašević čestitao je organizatorima i sudionicima te im se prigodno obratio ,,Danas svjedočimo jednoj tradiciji vinara naše Slavonije, tradiciji koja je nakon 8 godina postala i međunarodna. Svaka godina bude teška i puna vremenskih nepogoda pa tako je bila i ova, no uz sve to ova godina je bila rekordna po vrhunskim proizvodima koje smo dobili. Važno je prenositi kulturu ovoga prostora jer nema bolje države za vinarstvo i vinogradarstvo od Hrvatske i zato moramo održati tradiciju i pokazati mlađim naraštajima kako se to radilo u Slavoniji te kako se i dan danas radi.''

Udruga je ispred svojih prostorija u Sportskom parku Kaptol, posadila i pokazni vinograd, a ove godine prikazali su pravu tradiciju branja vinograda. U međuvremenu su pudari za svoje obitelji i goste pripremali ukusne kotliće i natjecali se za nagradu „Zlatni kotlić“. Tradicija je to koja je ostala od stvarnih pripremanja objeda u vinogradima za vrijeme pudarske službe. Ove godine kuhalo je 14 ekipa, od ekipa pudara, do ekipa udruga vinogradara iz prijateljkih udruga iz Hrvatske i Mađarske. Najbolji kotlić skuhala je ekipa od trojice pudara, kojima je priznanje dodijelio načelnik općine Kaptol, Mile Pavičić, a požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je kao nagradu dodijelio zlatni kotlić na stalku.

 

Pročitano 2401 puta