Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 27 Rujan 2018 08:24

Zavod za prostorno uređenje Požeško – slavonske županije na stručnom skupu Urbane sanacije

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj organiziran je stručni skup pod nazivom URBANA SANACIJA, koji je održan 26. rujna 2018. godine u Zagrebu u prostorima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 
Urbana sanacija, kako je određeno Strategijom prostornog razvoja Republike Hrvatske, predviđena je za naselja i dijelove naselja u kojima je evidentiran niz negativnih prostornih i društvenih procesa: inicijalna neplanska i nezakonita gradnja, degradacija izgrađene strukture, zagušenost prometom, starenje stanovništva, gubitak gospodarskih aktivnosti, kao i za izgrađene prostore koji su pri širenju gradova ostali zanemareni u smislu razvoja javnih sadržaja i infrastrukture te nerijetko sadrže visok udjel nezakonite gradnje.

Hrvatski zavod za prostorni razvoj početkom listopada 2016. godine pokrenuo je izradu pilot-projekata kojima je cilj doprinijeti razvoju metodologije za izradu planova sanacije područja nezakonite gradnje. Šest zavoda za prostorno uređenje iz kontinentalnog dijela Hrvatske sudjelovalo je u izradi pilot-projekata, i to zavodi za prostorno uređenje Grada Zagreba te Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske županije, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, a koji će biti predstavljeni na Stručnom skupu.

Stručni skup je bio namijenjen stručnjacima raznih profila, posebice prostornim planerima, arhitektima i krajobraznim arhitektima, te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Ispred Zavoda za prostorno uređenje Požeško-slavonske županije bili su predstavnici Mladenko Soldo, Renata Madunić-Hajek i Gordana Boban.

Pročitano 2733 puta