Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 14 Rujan 2018 10:11

Svečanim otvorenjem počeo 6. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji

Na samom početku svečanog otvaranja 6. hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji prisutnima se obratio prof. dr. sc. Veljko Đorđević, posebno pozdravivši požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, zamjenika pakračke gradonačelnice Marijana Širca, predsjednicu i generalnog tajnika Udruženja psihijatara u Bosni i Hercegovini - prof. dr. sc. Mariju Burgić Radmanović i dr. Gorana Račetovića, ravnateljicu Neuropsihijatrijske bolnice "dr. Ivan Barbot" Popovača doc. dr. Marinu Kovač, prof. dr. sc. Zorana Zoričića, generala Miroslava Vaceka, zamjenika ravnatelja Doma hrvatskih veterana u Lipiku prof. Zvonimira Kalčika i prof. Danka Friščića sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Pakrac je grad s kojim prijateljujemo već nekoliko godina, Pakrac je grad stogodišnje psihijatrije koja je nestala tijekom Domovinskog rata, Pakrac je grad gdje je napravljena najveća humana epopeja u povijesti psihijatrije kad je evakuirano preko 300 psihijatrijskih bolesnika, a mi smo napisali knjigu „Pouke o čovječnosti“ koju prevodi Svjetska psihijatrijska udruga i svima koji su sudjelovali u tom pothvatu dodijelili smo Povelju ambasadora čovječnosti. Grad Pakrac je i naš grad. Pred nama je velika obveza - staviti pakračku Psihijatriju u funkciju jer ako to naša generacija ne učini, sve ono što smo dosad uradili bit će uzalud.“, istaknuo je u uvodnom obraćanju prof. Đorđević.

Čast mi je da se ovakav veliki Kongres održava upravo ovdje, u Požeško-slavonskoj županiji, u gradu Pakracu, gdje je provedena najhumanija akcija spašavanja bolesnika. Branitelji su ovdje branili svoj grad, branili su Bolnicu koja se nalazila na prvoj crti bojišnice, a vi liječnici zajedno ste s njima branili pacijente koji su se ondje nalazili. Vrlo sam zahvalan svima vama što niste zaboravili tu akciju nego ste ju pronijeli izvan granica naše domovine te u svjetskim razinama, između ostalog i kroz knjige, pokazali da hrvatski vojnik zna braniti domovinu, a s druge strane zna spašavati živote ne pitajući tko je kakve vjere, nacionalnosti ili boje kože.“, rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević netom prije što je otvorio 6. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji.

Bogati kongresni program je nastavljen plenarnim predavanjem posvećenim prof. dr. sc. Vladimiru Hudolinu, temama kao što su iskustva iz Neuropsihijatrijske bolnice „dr. Ivan Barbot“ iz Popovače i diskusijom nazvanom „Umjetnošću do mentalnog zdravlja“, da bi se nadovezao na izložbu „Mozak, um i umjetnost“ u Muzeju grada Pakraca.

Pročitano 2875 puta