Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 05 Srpanj 2018 10:03

Predsjednik Vlade i članovi Vlade sa županima u Varaždinu: Ostvarena je konkretna projektna suradnja Vlade i lokalnih zajednica

Četvrti sastanak hrvatskih župana s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem održan je u srijedu 4. srpnja u Varaždinu te je na njemu sudjelovao i župan Alojz Tomašević. Župan je naglasio te ponovno istaknuo najvažnije projekte za Požeško – slavonsku županiju, a to su Brza cesta, Akumulacija Kamenska te odmaralište na Zvečevu.
Premijer je sa županima razgovarao o poticanju razvojne uloge jedinica područne samouprave, ali i putem svojih ministara predstavio nove zakonske okvire kojima se nastoje riješiti aktualna pitanja u različitim resorima.
Premijer je naglasio da se ovaj format sustavnog, strukturiranog i redovitog dijaloga između Vlade i jedinica lokalne i područne samouprave pokazao izrazito korisnim i dobrim te je znatno pridonio dinamici i sadržaju suradnje između svih resora u Vladi i Vlade u cjelini sa svim dijelovima Hrvatske te se u potpunosti uklopio u politiku ove Vlade i racionalan odabir zajedničkoga rada na ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske.

Okosnica sastanka bile su četiri teme važne za sve krajeve Hrvatske. O korištenju sredstava u cestovnom sektoru govorio je ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković, a izmjene i dopune Zakona o sustavu državne uprave predstavio je ministar uprave Lovro Kuščević. Naveo je da nova zakonska rješenja donose promjene u sustav županijske administracije i urede državne uprave po županijama. Ministar financija Zdravko Marić prezentirao je ključne smjernice vezane uz zajedničke aktivnosti usmjerene pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2021–2027.

Uoči nove financijske perspektive koja čeka Europu nakon 2020. godine, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je nove instrumente i mehanizme za jačanje regionalne i teritorijalne suradnje te za bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova i drugih izvora financiranja. Podsjetimo, prema istraživanju Instituta za javne financije, kroz 2015. i 2016. godinu županije su povukle najviše europskih sredstava, a zahvaljujući inicijativi za jačim uključivanjem u pregovore s Europskom komisijom, regionalni koordinatori postaju dionici u kreiranju kvalitetne kohezijske politike. Institut za javne financije proveo je i istraživanje o proračunskoj transparentnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave, a rezultati su pokazali da su županije nedavno dobile ocjenu 4,9 od 5 što ih čini jedinicama najveće transparentnosti u Hrvatskoj.

Pročitano 5776 puta