Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 29 Srpanj 2016 09:52

Slavonski med dobio oznaku izvornosti

Slavonski med je prvi hrvatski med koji nosi „oznaku izvornosti“, a rezultat je to trogodišnjeg rada pčelara iz slavonskih županija. Na nacionalnoj razini su zaštićeni slavonski med od: uljane repice, bagrema, lipe, kestena, hrasta sladuna i suncokreta.

Naime, prije gotovo tri godine održan je inicijalni sastanak predstavnika slavonskih županija i  pčelara (Požeško – slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska i dio Sisačko-moslavačke) u svrhu zaštite „Slavonskog meda oznakom izvornosti.“ Uz financijsku potporu županija pčelari su se udružili u Udrugu proizvođača „Slavonski med“ i pokrenuli postupak zaštite izvornosti slavonskog meda uz njihovu poboljšanu kvalitetu. 

Na sjednici Skupštine Udruge proizvođača „Slavonskog meda“, održanoj u Virovitičko – podravskoj županiji, zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak uručio je medarima Rješenje o zaštiti izvornosti na nacionalnoj razini.

Nakon dobivanja rješenja o „Zaštiti izvornosti,“ pod prepoznatljivom oznakom „Slavonski med,“ med s ovog područja će se lakše plasirati na hrvatskom tržištu će se kupcima jamčiti kako njihov proizvod potječe s područja navedenih županija. 

Na skupštini Udruge koja je održana u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije su nazočili: zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać, savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede Brankica Ćosić, zamjenici župana Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, Zdravko Dijaković i Željko Jakopović, Ana Marušić Lisac iz tvrtke Biotehnikom, predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza, kao i mnogobrojni pčelari s područja navedenih sedam županija.

Pročitano 3656 puta