Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 25 Srpanj 2016 11:29

Prvo izvješće o elementarnoj nepogodi

Zadnja elementarna nepogoda koja je zahvatila našu Županiju bila je sa 13. na 14. srpanj 2016. godine, a to je treća u nizu ove godine. Sveukupno gledano, štete na području Županije su 21.900.000,00 kuna. Na poljoprivrednim površinama štete su preko 11 milijuna kuna, od toga najviše štete je bilo na području grada Pleternice i općine Jakšić, a isto tako i grad Kutjevo, Požega i općina Kaptol. Štete na kućama i drugim građevinskim objektima su skoro 10 milijuna kuna. Najviše štete je na području grada Pleternice, oko 3 milijuna kuna, grada Kutjeva 2,5 milijuna kuna, općine Jakšić 3 milijuna, grada Požege milijuna kuna te na području općine Kaptol 400.000,00 kuna. Na području grada Pleternice također ima prijava za štetu na opremi od 900.000,00 kuna.

Od poljoprivrednih površina najviše su nastradali duhan i kukuruz, ali i onaj dio kultura koje su bile u fazi žetve te one koje su bile u razvoju, kao što je soja. Šteta je na preko 500 hektara poljoprivrednih površina. Isto tako, štete nisu samo neposredno od elementarne nepogode, već i od kiše koja se i nekoliko dana zadržavala na poljoprivrednim površinama. Također štete su nastale i od dijelova građevinskih objekata koje su nošene orkanskim vjetrom uništavale sve pred sobom.

Elementarna nepogoda reflektira se i na način da neće biti dovoljno hrane, isto tako i stočne hrane, što dovodi do daljnjeg problema, cijene koja će vjerovatno biti veća, pogotovo za one proizvode koji su uništeni.

„Razgovarao sam sa ministrom poljoprivrede koji je rekao da će pronaći dio sredstava nakon što se obrade sva izvješća te očekujemo da će našim poljoprivrednicima biti ta sredstva i isplaćena. Očekujem da Ministarstvo odradi svoj dio posla, bez obzira na situaciju, i što je to tehnička vlada.“- rekao je župan.

Nakon samo dva tjedna, u nedjelju je područje Županije ponovno pogodilo nevrijeme. Najviše štete bilo je na području grada Požege i Kutjeva te općina Velika, Čaglin i Brestovac. Tuča je pogodila područje općine Velika i grada Požege. Makadamske ceste koje su sanirane nakon prošle nepogode, ponovno je odnijela voda zbog obilnih kiša.

„Nakon svake veće kiše, ponovno se vraćamo na pitanje odvodnje i uređenja vodotokova i važnosti projekta akumulacije Kamenska koju je potrebno staviti u punu funkciju, budući bez nje nema mogućnosti obrane od poplava, niti navodnjavanja.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Pročitano 3902 puta