Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 19 Veljača 2016 11:43

Predstavljena knjiga "Bački Put križa" Tomislava Žigmanova

Sinoć je u Županijskoj vijećnici u suradnji s Ličkim zavičajnim društvom „Vila Velebita“ Požega i povodom Dana Matice hrvatske predstavljena knjiga „Bunjevački Put križa“ autora Tomislava Žigmanova. Knjiga prikazuje muku, kao paradigmu Križnoga puta jednog čovjeka, bačkog Hrvata koji hodajući kroz postaje reflektira u dijalogu s Isusom.
–„Htio sam ovom knjigom iskazati da ono što je doživio Isus u svojoj velikoj muci možemo prepoznati u životu svakoga od nas, naravno ne u tolikom dramatičnom završetku,ali motiv pada, nevinog suđenja, motiv pomoći nepoznatih ljudi, trpnje i nezaslužene boli jest ono što se može naći u kontekstu svakoga čovjeka. U tom kontekstu bio mi je izazov prikazati, ne sada u sudbini  jednog čovjeka veću muku od Isusove, ali u svakom slučaju pronaći te sličnosti i na neki način staviti ih u mjesni kontekst , kontekst koji je natopljen etnografskim i topografskim elementima  te približiti teologiju koja je neki puta daleka iskustvu običnog čovjeka“- izjavio je Žigmanov.
2013. godine knjiga je nagrađena na natječaju za književno djelo na temu Muke Kristove ili široko shvaćane opće ljudske muke, a tiskana je u nakladi Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice. Predstavljanju je prisustvovao zamjenik župana Ferdinand Troha, a o knjizi pisanoj na ikavici, govoru bunjevačkih Hrvata iz Subotice i okolice, uz autora, govorili su doc.dr.sc. Mario Bara, prof.dr.sc. Josip Fajdić i prof. Tomislav Radonić .

Pročitano 2745 puta