Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 17 Ožujak 2015 00:00

Hrvatska zajednica županija stala u obranu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Na inicijativu Hrvatske zajednice županija, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko organizirao je danas sastanak na temu Izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Sastanku su uz predsjednika Hrvatske zajednice županija Tomislava Tolušića prisustvovali i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak te voditelj Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Zajednice Tugomir Majdak. Uz predsjednika Sabora sastanku su nazočili i predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Franjo Lucić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kao i ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević. Naime, odredbe predmetnog zakona uvelike utječu na status i položaj kako obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tako i ukupnog stanovništva na ruralnim područjima. Predstavnici Zajednice željeli su upozoriti na probleme s kojima se na regionalnoj i lokalnoj razini susreću u provedbi aktualnog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Predsjednik Zajednice Tolušić posebno je ukazao na izrazito nepovoljan tretman obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se postojećim Zakonom te predloženim Izmjenama i dopunama ne prepoznaju kao temelj održive poljoprivrede u Republici Hrvatskoj. 

„Ovim prijedlozima i sustavom bodovanja gubi se prilika za razvoj OPG-a. Veliku prednost imaju velika poduzeća pa nije jasno što Zakonom želimo postići. Ministarstvo je uočilo kako je dosadašnji Zakon ograničavajući i neprovediv na terenu te podržavamo namjeru da se on izmijeni, ali trebamo svakako ostvariti partnerski odnos u njegovom donošenju i provedbi. Temeljni cilj ne može biti samo podržavanje onih koji su efikasni već se moramo brinuti o ostanku mladih ljudi na selu. To je jedini način da ovaj sustav postavimo na čvrstim osnovama uvažavajući smjernice zajedničke poljoprivredne politike Europske unije“ rekao je Tolušić. 

Hrvatska zajednica županija aktivno će pratiti proceduru donošenja Izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu te po potrebi dodano reagirati svojim primjedbama i očitovanjem. 

 

Pročitano 4727 puta