Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 20 Kolovoz 2014 11:08

Župan posjetio Dan otvorenih vrata buče i bučinog ulja u Tvrtki Grbić d.o.o.

POŽEGA – Tvrtka Grbić iz Požege već 12 godina bavi se uzgojem i preradom bundeve, buće golice, a 10 godina proizvodnjom bućinog ulja i prženih bućinih koštica.
Na ovogodišnjim Danima otvorenih vrata buče i bučinog ulja kada svima prezentiraju svoju proizvodnju mogli su se pohvaliti i novim postrojenjima za sušenje i pripremu bučine koštice te novom uljarom koju su nabavili uz sufinanciranje iz programa IPA 3C. Cijeli projekt vrijedan je 180 tisuća eura, kojim smo riješili postrojenja za sušenje i dio uljare, a ostale potrebne strojeve smo nabavili vlastitom investicijom – kaže Nives Lovrić, direktorica tvrtke Grbić d.o.o., te sada tvrtka ima povećani kapacitet prerade bučine koštice i proizvodnju oko 30 tisuća litara ulja.
Na otvorenim vratima brojnim posjetiteljima prikazali su cijeli postupak od pranja i sušenja bućine koštice, novog postrojenja za sušenje, te novih uljarskih kapaciteta, za tiješnjenje ulja, punionicu ulja u boce i novu etiketirku.
Posebne napore i uspjehe koje postižu, a još posebno na velikoj investiciji i korištenju europskog novca čestitao je i pohvalio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
– Povećanje proizvodnje u poljoprivrednoj grani je uvijek za pohvalu. Razvoj poljoprivredne industrije u kojoj koristimo vlastite resurse je nama potreban, a posebno što ova tvrtka kroz organiziranu proizvodnju sa kooperantima razvija naše selo, omogućuje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da rade i stvaraju sebi dohodak. Mi smo poljoprivredni kraj i moramo se okrenuti razvoju poljoprivredno prehrambene proizvodnje i upravo kroz ovakve preradbene pogone otvarati nova radna mjesta i ovdje i u našim selima. U vrijeme kada se mnogi boje investicija, vaša tvrtka, vaša obitelj ima svoj cilj i zato čestitam na ovoj investiciji od preko dva milijuna kuna. Ovaj naš domaći proizvod vi ste razvili do europske kvalitete i s njim i osvajate europska tržišta – rekao je župan Tomašević.

Pročitano 7140 puta