Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 13 Lipanj 2014 18:52

U Vukovaru održana koordinacija župana Slavonije i Baranje

U Vukovaru je danas održana koordinacija pet  župana Slavonije i Baranje. Uz Požeško - slavonskog župana Alojza Tomaševića i domaćina župana Božu Galića, koordinaciji su nazočili i virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak, te njihovi suradnici kao i direktori Županijskih razvojnih agencija Slavonije i Baranje.
Teme o kojima se raspravljalo bile su: EU fondovi – trenutna situacija i projekti u poplavljenim područjima.
Župani su izrazili  nezadovoljstvo brzinom pripreme programskih dokumenata za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova od strane resornih ministarstva. Također smatraju kako je odnos hrvatske Vlade i ministarstava prema hrvatskim županijama i lokalnoj samoupravi jako loš dodajući da kada je riječ o povlačenju novca iz EU  2014., a dobar dio i 2015.godine, izgubljen. Zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak izvijestio je o Inicijativi za pokretanje projekta povezivanja vinskih cesta u Udrugu „Vinske ceste Slavonije i Hrvatskog Podunavlja“.Nakon održane koordinacije izjave za medije dali su domaćin župan Božo Galić i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić:
Župan Božo Galić govorio je o stanju na poplavljenom području Posavske županije, te je istaknuo kako očekuje od Vlada RH  i ministarstva da  isfinancira sve projekte od infrastrukturnih, komunalnih, školskih, zdravstvenih uz obiteljske kuće i pomogne razvoju gospodarstva kako bi se što prije stanje na tom području vratilo u prvobitno stanje.
„Europski fondovi su nam jedina šansa da Slavoniju izvučemo iz krize i smanjimo nezaposlenost te da sustignemo razvijenije hrvatske županije u gospodarskom razvoju. Najveći broj projekata koji se prijavljuje dolazi iz Slavonije, zahvaljujući kvalitetnom radu razvojnih agencija. No problem je u državi koja nije donijela operativne programe za pojedina područja i strategije koje moraju biti donesene da bi se mogao povlačiti novac iz Europske unije. Na ovakav način slavonske županije na dnevnoj razini gube milijune eura. Imamo ljudske kapacitete, znanja i iskustva ali nemamo potporu  države" istaknuo je župan Tolušić.

Pročitano 3857 puta