Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 689
Ponedjeljak, 14 Travanj 2014 20:05

Svečano obilježen Dan županije

Svetom misom u Katedrali svete Terezije Avilske, u subotu, započelo je obilježavanje Dana Požeško - slavonske županije. Euharistijsko slavlje u spomen na Dan županije i poginule hrvatske branitelje predvodio je požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević. Župan Alojz Tomašević, njegovi zamjenici Ferdinand Troha i Željko Jakopović i djelatnici Županije sudjelovali su na misnom slavlju.

Svečano obiljžavanje 21. godišnjice osnutka Požeško - slavonske županije nastavljeno je danas polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123.brigade u Požegi.

Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, među ostalima i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenicima i saborskim zastupnikom Franjom Lucićem, gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović sa svojim zamjenicima, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić sa suradnicima, gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana sa suradnicima, predstavnici općina i gradova Požeško- slavonske županije, predstavnici vojske i policije te predstavnici Ureda državne uprave i drugi.

Nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom kazalištu u Požegi održana je Svečana sjednica Županijske skupštine.

Sjednicu je otvorila prigodnim govorom predsjednica Županijske skupštine dr. sc. Mirela Mezak Stastny u kojemu je između ostaloga rekla: "Županijska skupština, kao predstavničko tijelo, čini osnovnu okosnicu naše županije. Drugim riječima, županijski vijećnici su glasnici naših građana, izabrani pojedinci od strane građana Požeško - slavonske županije koji savjesno i predano trebaju zastupati interese žitelja naše Županije".

Požeško - slavonski župan Alojz Tomašević u svom je govoru posebnu istaknuo zahvalnost hrvatskim braniteljima i roditeljima poginulih: "Tu posebno mjesto zauzimaju oni koji su svoje živote utkali u domovinu u kojoj danas živimo, suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Stoga im i na današnji dan iskazujemo posebnu čast i pijetet, suosjećajući sa njihovim obiteljima. I zato im i sa ovoga mjesta kažem: Hvala vam na žrtvi koju ste podnijeli i koju svakim danom podnosite živući bez svojih najmilijih, hvala vam na hrabrim hrvatskim vitezovima!"

Nazočnima na Svečanoj sjednici obratili su se i zamjenik župana Karlovačke županije Josip Šafar te predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko - podravski župan Tomislav Tolušić. Županijske godišnje nagrade ove godine su dobili Lovački savez Požeško - slavonske županije i Poduzetnički centar Pakrac. Nagrade za životno djelo dobili su general - pukovnik Miljenko Crnjac i brigadir Antun Božić - posmrtno. U ime nagrađenih, vrlo emotivnim govorom, zahvalila se sestra preminulog Antuna Božića, gospođa Marija Bajt.

Na Svečanoj sjednici nastupili su učenici Glazbene škole iz Požege, mlada glazbenica iz Lipika Ivana Parag i članovi KUD "Orljava" iz Pleternice.

Pročitano 4495 puta