×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 689
Ponedjeljak, 03 Ožujak 2014 01:00

Pokladno jahanje u Zagrađu

Protekloga vikenda u pleterničkom kraju održano je tradicionalno Pokladno jahanje na kojemu je sudjelovalo tridesetak jahača iz okolice Pleternice, županjskog i vinkovačkog kraja te desetak konjskih zaprega. Povorka je krenula iz dvorišta Mirka Štimca u Zagrađu pa kroz Bučje i Brodski Drenovac gdje su sudionike povorke dočekivali mještani sa raznom okrijepom. Župan Alojz Tomašević sudjelovao je u povorci, kao i svake godine do sada, i tom prigodom nije krio svoje oduševljenje.

"Ovo je stara tradicija našega graničarskog kraja. Pokladno jahanje uvijek se održavalo krajem zime i početkom korizme kada su mladići iz svojih štala izvodili konje, uređivali ih i ulazili u dvorišta gdje je bilo djevojaka za udaju. U svakom dvorištu ponudili su ih hranom i pićem, a oni bi tako odlazili uz pjesmu. Tradicija je ono što nas drži, što nas čini ovakvima kakvi jesmo i nikada je ne smijemo zapustiti ili predati zaboravu. Već slijedeće godine planiramo ovu manifestaciju pretvoriti u turističku atrakciju" rekao je tom prigodom župan Tomašević.

Gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić istaknula je kako je iznimno ponosna što se ovakva tradicija održava i što je sve više mladih uključeno u njeno očuvanje. Pokladnom jahanju nazočili su i saborski zastupnik Franjo Lucić koji je i sudjelovao u povorci, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić te načelnik općine Velika Vlado Boban.

Pročitano 5153 puta