Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 689
Ponedjeljak, 28 Travanj 2014 20:13

Korisnici programa „Pomoć u kući“ zabrinuti zbog najave ukidanja programa

Danas je u Požeško – slavonskoj županiji održana konferencija za medije na temu najavljenih redefiniranja prava na uslugu pomoć u kući te usluga iz programa „Pomoć u kući starijim osobama“ i „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“. Konferenciju je otvorio saborski zastupnik Franjo Lucić: „Program „Pomoć u kući“ započeo je 2004. godine i od tada ima 15,5 tisuća korisnika, zapošljava preko tisuću ljudi. Općine i gradovi, njih 91, sufinanciraju ovaj program za koji se sveukupno godišnje izdvaja 46 milijuna kuna.

Sadašnja Vlada RH želi ukinuti navedeni program pravdajući se nedostatkom sredstava, a znamo da su samo na „pametne“ telefone prošle godine potrošili 45 milijuna kuna!“. Župan Alojz Tomašević iznio je podatke iz programa sa područja Požeško – slavonske županije: „Ovaj program na području naše županije zapošljava 60 osoba koji brinu o 850 korisnika. Tko ima pravo ukinuti jedan takav human program nakon 10 godina provođenja koji skrbi o starim ljudima koji su ostali sami u svojim domovima?!“ Konferenciji su prisustvovali gradonačelnici i načelnici na čijim područjima se provodi navedeni program, te voditelji i korisnici programa.

Jedna od korisnika, baka Anđa Sarač iz Ozdakovaca, tom prigodom je rekla kako se boji što će biti s njom ako se program ukine: „U mome selu živim sama, nemam nikoga pa čak ni susjeda. Živim od 640 kn mjesečno i puno mi znači pomoć ovih ljudi, da nema njih, vjerujem da već odavno ne bi bilo ni mene“.

Pročitano 4500 puta