Subota, 20 Siječanj 2024 18:42

Vincelovo 2024.: Diljem Požeško-slavonske županije obilježen početak vinogradarske godine

Požeško-slavonska županija nadaleko je poznata po vrhunskoj kapljici koju proizvode zlatne ruke vinogradara i vinara tri lokalna vinogorja, a tradicija i prenošenje znanja s koljena na koljeno, sastojci su koji jamče tu prepoznatljivosti.

U svakom požeško-slavonskom podrumu kriju se male tajne kako nepcima pružiti najistančaniji vinski doživljaj, a kada je tradicija proslave Vincelova u pitanju, tajna je da tajne nema. I ove godine povodom blagdana jednog od najdražih svetaca vinara i vinogradara, svetoga Vinka, organizirane su proslave Vincelova diljem Požeško-slavonske županije.

U središtu županije, Vincelovo je u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege proslavljeno na Požeškoj gori na imanjima obitelji Sajfert i Vujnović. Isto tako, subotu uoči blagdana svetoga Vinka, Vincelovo je proslavljeno i kod obitelji Markota u Pleternici te u vinskoj prijestolnici, Kutjevu, u organizaciji Udruge Kutjevačkih vinara, a vincelovska tradicija nije izostala ni u Kaptolu gdje je Udruga vinogradara, vinara i voćara "VINO-KAP" također organizirala proslavu.

Neizostavni blagoslov vinograda i simbolična rezidba, tradicionalno su središnji dio svake proslave te zagovaraju uspješnu i plodnu vinogradarsku godinu. Poštujući tradiciju, nezaobilazno je i okupljanje i zajedništvo na koje proslave Vincelova pozivaju, a uz pjesmu i gastronomsku ponudu satkanu od domaćih proizvoda, hedonistički doživljaj Vincelova u županiji najboljih vina je zagarantiran.

Pročitano 1726 puta