Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Županica Jozić panelist na Znanstvenom saboru Slavonije i Baranje u Osijeku

Županica Jozić panelist na Znanstvenom saboru Slavonije i Baranje u Osijeku

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, uz potporu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u Osijeku je organizirala Znanstveni sabor Slavonije i Baranje. Radi se o znanstvenoj platformi na kojoj će se susresti znanstvenici, predstavnici pet slavonskih županija, među kojima i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te gospodarstvenici.  

Cilj je rasprava o povijesnoj, društveno-ekonomskoj i kulturnoj problematici slavonsko-baranjske regije, a krovna tema ovogodišnjeg Znanstvenog sabora je Demografska revitalizacija Slavonije i Baranje.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić istaknuo je kako je izabrana ključna tema o kojoj se treba razgovarati na svim razinama, političkoj, znanstvenoj, ekonomskoj i društvenoj.

- Novost koju možemo najaviti je strateški dokument i konkretne mjere koje se pregovaraju, a to je da ćemo pomoć majci pri rođenju djeteta podići 100 posto, s 309 na 618 eura. Naravno da se razgovara i o drugim mjerama, roditeljskim potporama i doplatku i izmjenama zakona koje bi trebale uslijediti. Za sve te novosti ćemo predložiti strateški dokument, a to je Zakon o demografskoj obnovi, u suglasju s javnošću, sa znanošću, sa znanstvenim pristupom lokalnim samoupravama, udrugama gradova i općina i županija. Mi želimo ponuditi model zakona koji će horizontalno rješavati ovo pitanje svih pitanja, a to je demografska revitalizacija cijele Domovine - rekao je Šipić.

Uz druge panel rasprave i predavanja, na Znanstvenom saboru Slavonije i Baranje održan je i panel na temu Lokalne uprave i samouprave kojim je moderirala saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nataša Tramišak, a sudjelovali su županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Josip Miletić.

Panelom su otvorene teme o tome kako općine, gradovi i županije mogu pripomoći demografskoj revitalizaciji Slavonije i Baranje. Jedna od tema bila je i kvalitetan sustav odgoja i obrazovanja kojim se, uz ulaganje u razvoj djece, roditeljima olakšava svakodnevica.

Županica Jozić istaknula je kako se posljednjih godina u Požeško-slavonskoj županiji intenzivno radi na povećanju mjesta u vrtićima pa se tako u posljednje tri godine radi na dvanaest novih objekata dječjih vrtića diljem županije.

- Nedostatak mjesta u vrtiću je velik izazov, ali i odraz gospodarskog stanja. Danas u obitelji rade i otac i majka, također rade i bake pa i stil života koji je nekada bio u Slavoniji više nije aktualan. Što se tiče ulaganja u osnovnoškolsko obrazovanje, kao županija pratimo politiku Vlade Republike Hrvatske, prvenstveno mislim na cjelodnevnu školu. Naših pet od jedanaest osnovnih škola kojima smo osnivač je uključeno u pilot projekt cjelodnevne škole, što je svojevrsna podrška gospodarstvu. Djeca sve svoje aktivnosti mogu obaviti u školi dok roditelji rade, a kada se vrate doma imaju vrijeme za obitelj – rekla je Jozić.

Po pitanju osposobljenih kadrova za tržište rada županica Jozić kazala je kako je prisutan nedostatak, istaknuvši ključne dionike mijenjanja tih trendova na području županije u budućnosti -  Fakultet turizma i ruralnog razvoja, Regionalni centar kompetentnosti Panonika i Centar umjetne inteligencije Lipik.

Istaknula je i mjere koje županija provodi, a koje doprinose poboljšanju demografske slike. Naglasila je važnost suradnje lokalne i regionalne razine s Vladom Republike Hrvatske, spomenuvši mjere od besplatnih udžbenika, radnih bilježnica i prehrane u osnovnim školama, niza potpora poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i udrugama do stipendija.

- Istaknula bih kao pozitivan primjer stipendije koje mi kao županija dodjeljujemo. Nažalost, suočavamo se s nedostatkom zdravstvenog kadra, stoga smo uveli stipendije za studente medicine u visini od 400 eura mjesečno, stipendije za STEM područja u iznosu od 230,00 eura mjera te za sve ostale programe u visini 150,00 eura – rekla je Jozić.