Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Županija

Požeško-slavonska županija sa sjedištem u Gradu Požegi osnovana je Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj kao jedna od dvadeset hrvatskih županija. U svom upravnom djelokrugu obavlja poslove od područnog (regionalnog) značaja, a osobito poslove koji se odnose na školstvo, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj te planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova.

Iz povijesnih spisa poznata kao „Vallis Aurea“ - Zlatna dolina prvi put spominje se još daleke 1210. godine i svojim dugim opstojanjem svjedoči o bogatoj povijesti županije daleko u prošlost.

Premda spada u manje hrvatske županije, Požeško-slavonska županija po mnogočemu pokazuje potencijal mjesta ugodnog življenja za svoje žitelje. Ono po čemu se posebno ističe je bogatstvo prirodnih lokaliteta, plodno slavonsko tlo pogodno za poljoprivredu, vinogradarstvo i voćarstvo, duga tradicija obrtništva i uspješnih obiteljskih tvrtki te bogata kulturna i povijesna ostavština.

Požeško-slavonska županija kao obilježja statusa ima svoj grb i zastavu te dodjeljuje javna priznanja. Grb Županije sadrži temeljnu osnovu povijesnog grba Požeške županije iz 18. stoljeća, verificiranog od Marije Terezije 1748. godine. Sastoji se od plavog štita koji je vodoravno razdijeljen. Na svom gornjem dijelu ima dva lava zlatne boje, koji drže koso u križ, desni sablju, a lijevi žezlo. Na sablji i žezlu nataknuta je na vrhu trolista zlatna kruna. Crveni veo od krune na žezlu valovito leprša prema dolje. Donji dio ima oznake Slavonije, između dviju valovitih rijeka bijele boje, na zelenoj podlozi, a u sredini je kuna u prirodnoj boji u skoku na desno.

Zastava Županije se sastoji od žute i zelene boje, koje su položene vodoravno. Zelena boja se nalazi na gornjoj i donjoj četvrtini zastave, a žuta u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1:2. U sredini zastave, odnosno žutog polja smješten je grb županije.

Kao Dan Požeško-slavonske županije proslavlja se 14. travnja u spomen na konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine 1993. godine.