Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Tradicionalna Lička večer okupila tristo Ličana i njihovih gostiju

Tradicionalna Lička večer okupila tristo Ličana i njihovih gostiju

Tristotinjak Ličanki i Ličana i njihovih gostiju, okupilo se na tradicionalnoj Ličkoj večeri, a za održavanje tradicije duge 28 godina zaslužni su članovi Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita Požega, čvrsto posvećeni očuvanju tradicije ličkoga kraja, ali i ispreplitanju identiteta Like sa Slavonijom - na najljepši mogući način.

- Ova večer, kao i sve prethodne, uvijek predstavljaju ne samo skupove Ličana i prijatelja Like, a još manje predstavljaju nas članove zavičajnog društva Vila Velebita u Požegi. Osnovni cilj nam je predstaviti povijesno-kulturne i tradicijske vrijednosti Like koje baštinimo od naših predaka iz kraja iz kojeg smo došli – rekao je Josip Fajdić, predsjednik Vile Velebita Požega.

Ličko zavičajno društvo Vila Velebita Požega dio je društvenog života Požege dugi niz godina i primjer je drugim zavičajnim društvima, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević.  

- Mnogi Ličani i Ličanke su u našem gradu ponosni članovi gospodarske i kulturne zajednice i kao grad im dugujemo istinsku zahvalnost. U ime gradonačelnika, svih djelatnika Grada Požege i svih građana večeras zahvaljujem svima vama, posebno gospodinu Fajdiću jer njegujete najvažniju osobinu Ličana, a to je zavičajnost, osobinu koja osigurava da naši mladi imaju od koga učiti – rekao je Miličević.

Brojnim žiteljima Požeško-slavonske županije ličkih korijena, pridružili su se i zavičajne udruge Ličana iz drugih krajeva Hrvatske, kao i prijatelji iz Ličko-senjske županije.

- Danas je cijeli Gospić ovdje s vama i to je naša obveza. Ima nas i dobro smo raspoređeni i danas uživajmo ne samo u ličkoj pjesmi, nego i u slavonskim pjesmama  - rekao je Darko Milinović, gradonačelnik Grada Gospića.

Istaknuvši da su Ličani svojim djelovanjem obogatili Požeško-slavonsku županiju, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha izrazio je želju da se tradicija održavanja Ličke večeri nastavi i dalje.

- Zavičajno društvo Vila Velebita u Požegi je dio našeg društvenog, javnog i kulturnog života. Brojne promocije knjiga, izložbe slika pa i koncerti pjevača iz Vile Velebita su ono što naš kraj, našu Zlatnu dolinu, oplemenjuju i vjerujem da će tako biti i dalje – istaknuo je Troha.