Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

33. obljetnica: Komemoracija poginulim braniteljima u Gornjoj Obriježi i Batinjanima

33. obljetnica: Komemoracija poginulim braniteljima u Gornjoj Obriježi i Batinjanima

U spomen na 19 hrvatskih branitelja koji su  u Batinjanima i Gornjoj Obriježi 6. listopada 1991. godine položili svoje živote za slobodu Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik i Grada Pakraca upriličena je komemoracija.

U akcijama u Batinjanima i Gornjoj Obriježi svoje živote na oltar Domovine položili su Ivica Baschiera, Aco Bartoluci, Marijan Divjak, Dalibor Duchač, Goran Feltrin, Ivica Feltrin, Josip Feltrin, Stjepan Feltrin, Đuro Haramustek, Ivica Hrgar, Stevo Hrgar, Željko Jurić, Marijan Krejči, Tomislav Kuhar, Zdravko Mance, Stjepan Mateš, Svetomir Mercluft, Stjepan Širac i Drago Živančev.

Poginulim hrvatskim braniteljima počast su odali članovi obitelji, predstavnici braniteljskih udruga, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, Dren Stoček, voditelj Veteranskog centra podružnica Daruvar te Vjekoslav Šuperina, viši savjetnik Područnog odsjeka za poslove obrane Požega.

- Neke stvari pokušali smo maknuti od sebe i nastaviti živjeti dalje, neke smo i zaboravili, ali neke su nam ostale duboko u sjećanju. Kao sudionik ratnih događanja ispričat ću neku svoju verziju, svoje viđenje te akcije. Svi koji su bili ovdje 1991. godine znaju da nam je komunikacija bila slaba, znali smo da Pakrac dobiva svakodnevne „porcije“ granatiranja. Na Badljevinu je krenulo žestoko granatiranje od 4. do 6. listopada, uključujući avionske i helikopterske napade. Vidjeli smo da se nešto opasnije sprema jer to više nisu bila povremena minobacačka djelovanja, već sustavno gađanje. U to su vrijeme razorene mnoge kuće, kao i crkva i dom – istaknuo je Marijan Čapek, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik.

Zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha istaknuo je kako nemili događaji iz Domovinskog rata predstavljaju vremenske prekretnice.  

- Prije svega izražavam duboko suosjećanje ispred Požeško-slavonske županije svim obiteljima koje su na ovom mjestu prije 33 godine izgubile svoje najmilije. U kolektivnoj memoriji neke zajednice, grada, nekog kraja, uvijek postoje neki prijelomni datumi. Postoje trenuci koji predstavljaju odrednicu i koji su značajni do te mjere da vrijeme mjerimo prije i poslije njih - rekao je Troha.

Prigodni riječima obratila se saborska zastupnica i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević podsjetivši da će se upravo u Pakracu uspostaviti prvi braniteljski centar za trajni smještaj hrvatskih branitelja.

- Iskoristit ću priliku osobno zahvaliti povjesničaru Branku Križanu koji upravo sa svojom ekipom radi na prikupljanju svjedočanstava hrvatskih branitelja kako bi ih otrgnuo zaboravu. Branitelji Pakraca zaslužili su imati na jednom mjestu napisano što je ovdje bilo, kako zbog sebe, zbog svih onih kojih danas više nema s nama, ali i zbog mlađih generacija koje ovdje ostaju živjeti, raditi i graditi Pakrac te ga učiniti još i puno ljepšim nego što je danas - zaključila je Blažević.

Foto: pakrackilist.hr