Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

U Požegi obilježen Dan ružičaste i Dan plave vrpce te Mjesec borbe protiv raka dojke

U Požegi obilježen Dan ružičaste i Dan plave vrpce te Mjesec borbe protiv raka dojke

I ove godine Požega se pridružila akciji obilježavanja Dana ružičaste i Dana plave vrpce te Mjeseca borbe protiv raka dojke koji se obilježava u listopadu.

Cilj javnozdravstvene akcije je ukazati na važnost ranog otkrivanja ove bolesti te na važnost odlaska na redovite dijagnostičke preglede. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje puno veće.

- Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki i ostalih sijela raka je u našoj županiji na visokoj razini što pokazuje visoki odaziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, no uvijek može bolje - rekla je predsjednica Županijske lige protiv raka i voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

Podršku akciji koja za cilj ima osvješćivanje građana i prevenciju bolesti na području Požeško-slavonske županije dali su požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Željko Glavić te zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinad Troha.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije pozivaju sve žene s područja županije koje se nisu odazvale pozivu na mamografski pregled, a koji je nakon pedesete godine života potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine, da se jave kako bi dobile termin za pregled na 034/311-563 ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Uz to, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i Grada Lipika u Lipik dolazi mobilni mamograf od 22. do 24. listopada. Pozivaju se sve žene starije od 50 godina s područja Grada Lipika, a koje nisu obavile mamografiju u Nacionalnom programu zadnje dvije godine ili je prošlo više od godinu dana od mamografije na uputnicu, da nazovu i naruče se na pregled. Broj mjesta je ograničen.
Također, poziv je upućen i svim osobama u dobi od 50 do 74 godine koje zadnjih dvije godine nisu napravile test kojim se otkriva oku nevidljiva krv u uzorku stolice da se jave kako bismo im poslali testove na 034/311-563 ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Grad Požega