Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Županica Jozić uručila ugovore vrijedne 115 tisuća eura za povećanje poljoprivredne proizvodnje

Županica Jozić uručila ugovore vrijedne 115 tisuća eura za povećanje poljoprivredne proizvodnje

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić uručila je Ugovore o dodjeli financijskih sredstava korisnicima koji su ispunili formalne uvjete Javnog poziva za dodjelu potpore za povećanje poljoprivredne proizvodnje na području Požeško-slavonske županije u 2024. godini.

Javni poziv provodi se na temelju Programa potpore poljoprivredi na području Požeško-slavonske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine, čije su mjere usmjerene povećanju kapaciteta poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednim gospodarstvima s ciljem povećanja njihove konkurentnosti na tržištu.

Prijaviteljima koji su ispunili uvjete propisane pozivom odobrena su financijska sredstva ukupnog iznosa preko 115 tisuća eura te je ukupno odobreno pedeset prijava.

- Čestitam vam na odobrenim sredstvima i ugovorima, a s obzirom na to da se radi o ulaganjima koja su se već dogodila i koja obuhvaćaju razdoblje iza nas, mi ćemo u vrlo kratkom roku isplatiti sredstva kako bismo vam malo poboljšali financijski krvotok u ovoj godini – rekla je Jozić.

Najviše pristiglih zahtjeva odnosi se na potporu za kupovinu nove mehanizacije, gotovo pola milijuna eura, za kupovinu zemljišta je oko 160 tisuća eura, a ostali zahtjevi su za lozne cjepove, opremu i prihranu pčelinjih zajednica.

Za sve one koji nisu ostvarili potporu, javni poziv će biti ponovno otvoren idućeg tjedna do iskorištenja sredstava predviđenih u proračunu, istaknula je Jozić.

- Naglasila bih da ćemo mi ponoviti ovaj javni poziv, prenesite svojim kolegama poljoprivrednim proizvođačima koji se nisu stigli prijaviti na prvi poziv da će poziv biti ponovljen od sljedećega tjedna. Sredstva će biti na raspolaganju dok ih se ne potroši, nema roka, ali uzmite u obzir da se može dogoditi da se sredstva potroše praktički u istom danu ako naši poljoprivredni proizvođači pripreme svu dokumentaciju i prijave se – rekla je Jozić.

Prigodom uručena ugovora, upoznala je dobitnike sredstava s projektima koji se realiziraju, a kojima je cilj pružiti podršku razvoju poljoprivrede.

- Istaknula bih da mi radimo nekoliko projekata koji se odnose na poljoprivredu. Jedan od tih projekata tiče se ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje, to je uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika koji je pri završetku i koji bi trebao školovati našu djecu za suvremenu poljoprivredu, poljoprivredu 21. stoljeća. Nadam se da će kada se škola otvori i kada se vidi da je to jedan sasvim novi pristup obrazovanju, interes djece biti veći za Poljoprivredno-prehrambenu školu. Drugi veliki projekt za koji su nam odobrena sredstva je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji će se graditi u Požegi i koji je vrijedan preko 16 milijuna eura s opremom. Kao županija smo dobili 10 milijuna eura, a ostatak sredstava ćemo trebati osigurati vjerojatno kreditom. Naš izvorni proračun je 4 milijuna eura, a ulazimo u projekt u kojemu moramo osigurati vlastitih 6 milijuna eura. Mislim da i taj iskorak i ta hrabrost županije da ide u izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, pokazuje koliko vjerujemo u poljoprivrednu proizvodnju i na neki način potičemo vaša ulaganja prema povrtlarstvu i voćarstvu. Treći projekt je projekt Hrvatskih voda koji se priprema dugi period i zapeo je na upisu vodnih građevina u katastar, ali mislim da je to sada raspleteno do kraja, radi se na sustavu navodnjavanja doline rijeke Londže. To je veliki projekt, nije u našoj nadležnosti, ali naravno da mi kao županija inzistiramo na tom projektu jer bez navodnjavanja u okvirima u kojima poslujete, u sljedećih nekoliko godina će biti upitna bilo koja poljoprivredna proizvodnja. Na vrijeme ćemo obavještavati u kojem smjeru ide taj projekt, treba se završiti projektno-tehnička dokumentacija, treba se dobiti građevinska dozvola, a fondova Europske unije ima za takve projekte pa bi i to u sljedećih pet do deset godina trebao biti jedan veliki projekt za razvoj poljoprivrede – dodala je Jozić istaknuvši kako će javni poziv 2025. godine biti otvoren u već u prvom ili drugom kvartalu.