Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Požega korak bliže novom studiju Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Požega korak bliže novom studiju Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi postat će bogatiji za novi studijski program i to onaj Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a u tome je ključna suradnja požeškog fakulteta s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Trenutno je u tijeku priprema za inicijalnu akreditaciju studija o čemu je bilo govora na radnom sastanku kojemu su uz dekane dvaju fakulteta prisustvovali i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege i saborski zastupnik Željko Glavić, čelnici jedinica lokalne samouprave te ravnateljice dječjih vrtića.

- O pokretanju studija smo krenuli razgovarati prije otprilike dvije godine s ciljem pripreme i poduzimanja određenih potrebnih koraka. Radi se o predškolskom odgoju koji sada već po smjernicama Europske komisije ide prema tome da bude obvezan. Naravno da je to izazovna odluka i da za to treba puno toga pripremiti. Grad Požega kao i druge jedinice lokalne samouprave nije taj koji u operativnom smislu donosi odluke, već dajemo ideje i pružamo podršku organizaciji – rekao je Glavić.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako na području Požeško-slavonske županije uslijed velike potrebe za mjestom u vrtiću postoji i velika potreba za obrazovanim kadrom.

- Sjećam se 2012. godine kada su se započeli graditi vrtići na području naše županije, u Jakšiću i Pleternici, onda su postavljana pitanja „Za koga gradite tolike vrtiće? Djece nema“. Ne samo da su ti vrtići popunjeni, nego su u godinama nakon otvoreni brojni novi objekti dječjih vrtića. Danas, 2024. godine kada mislite da ste završili taj investicijski ciklus, dogodi se da još uvijek nedostaje mjesta u vrtićima pa je u ovom trenutku veliki zamah u izgradnji vrtića na području cijele Požeško-slavonske županije. Tada, ali i do prije pet godina, nitko nije razmišljao da mi nećemo imati odgojitelja. Otvaranjem svih tih brojnih skupina, ali i s obzirom na potrebe koje su se pojavile za smještaj djece u vrtiće, pojavio se jedan uistinu velik problem, nedostatak stručnih djelatnika koji obavljaju poslove u vrtiću. Tu prvo mislim na odgojitelje koji su odmah prvi u neposrednom kontaktu s našom djecom – rekla je Jozić.

Istaknula je kako Požeško-slavonska županija i gradovi i općine pružaju podršku inicijativi.

- Ova inicijativa Fakulteta koju podržavaju jedinice lokalne samouprave s područja Požeško-slavonske županije je uistinu hvalevrijedna, potrebna i treba biti što prije. Već krajem ove godine Grad Požega će završiti svoj novi vrtić Pod gradom, krajem godine će i Jakšić završiti svoj, Pleternica krajem sljedeće godine, Lipik završava svoj i kada se raspiše natječaj za odgojitelje, bit će veliko pitanje tko će raditi u tim vrtićima i na koji način će se organizirati sama djelatnost vrtića. Stoga je i podrška ovoj inicijativi, sigurna sam da Fakultet prolazi akreditaciju, stojimo na raspolaganju za sve što je potrebno kako bi došlo do realizacije – dodala je županica Antonija Jozić.

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, kao sastavnica Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku i kao podupiruća ustanova pružila je potporu u logističkom  dijelu da bi izvođenje dislociranog studija bilo moguće u Požegi, upoznao je dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Borislav Miličević.

- U sklopu priprema za inicijalnu akreditaciju smo i sazvali ovaj sastanak, a prije toga smo kao dvije institucije potpisali sporazum o suradnji jer ta suradnja će potrajati cijeli niz godina, kako bismo mogli na zadovoljstvo svih organizirati izvođenje takvog potrebnog studijskog programa. Zahvaljujem svim predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, županici Antoniji Jozić, gradonačelniku Grada Požege Željku Glaviću, svim gradonačelnicima i načelnicima te njihovim suradnicima koji su dali podršku. Nadam se da ćemo do kraja odraditi sve, kako ne bi zbog nekog propusta došla u pitanje dopusnica za izvođenje studijskog programa – rekao je Miličević.

Dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Emina Berbić Kolar potvrdila je kako ideja živi već dvije godine te istaknula da je proces akreditacije koji će se provesti 30. rujna 2024. godine na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja vrlo ozbiljan korak.

- Prije dvije godine rodila se ideja o mogućnosti pokretanja dislociranog studija koji će se vezati uz prijediplomski studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Za Požegu moramo proći inicijalnu akreditaciju i to ćemo odraditi. Inicijalna akreditacija vrlo je ozbiljan proces u kojemu moramo svi sudjelovati i zbog toga smo i prije radnoga sastanka poslali okvirne sporazume – rekla je Berbić Kolar.

Na radnom sastanku su potpisani prvi sporazumi o suradnji, koje su potpisali gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, ravnateljice dječjih vrtića te dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Eminom Berbić Kolar.