Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Komemoracija u Kusonjama: „Ovo je mjesto jednog od najvećih zločina koje je hrvatski narod doživio“

Komemoracija u Kusonjama: „Ovo je mjesto jednog od najvećih zločina koje je hrvatski narod doživio“

U Kusonjama je održana komemoracija povodom 33. godišnjice pogibije dvadesetorice pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske, koji su tragično stradali u četničkoj zasjedi u Kusonjama na blagdan Male Gospe 1991. godine. Ujedno je obilježena i 31. godišnjica pogibije trojice njihovih suboraca, koji su dvije godine kasnije izgubili život zbog podmetnute mine tijekom komemoracije na istom mjestu.

Odavanje počasti započelo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Rakov Potok, nakon čega je Mimohod istine krenuo prema kapelici Male Gospe u Kusonjama.

Kod kapelice u Kusonjama svijeće i vijence položili su članovi obitelji poginulih branitelja te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske – saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Počast poginulima odao je izaslanik ministra obrane, Dalibor Bajči, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Osijek, kao i izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Markom Marušićem te izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom županice Ferdinandom Trohom. Također su prisustvovala izaslanstva Lipika, Pakraca i Bjelovara, predvođena lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom, pakračkom gradonačelnicom i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević te bjelovarskim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Dariom Hrebakom.

Poginulim suborcima poklonile su se braniteljske udruge, predvođene Klubom veterana A satnije te izaslanstva brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, među kojima su bili i predstavnici braniteljskih udruga Lipika i Pakraca, kao i prisutni sugrađani. Počast su odali i predstavnici policije te Hrvatske vojske.

Prisutnima su se obratili  predsjednik Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata RH Kusonje 1991.-1993. Bjelovarsko-bilogorske županije Marijan Mamić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved.

- Ovo je mjesto jednog od najvećih zločina koje je hrvatski narod doživio u Domovinskom ratu. U toj spirali zla, usred Miloševićeve velikosrpske agresije, Pakrac, Zapadna Slavonija i mnogi drugi hrvatski krajevi bili su žrtve te agresije. Ovdje, u Kusonjama, dogodio se strašan zločin, zločin koji je i danas prisutan u kolektivnoj svijesti našeg naroda, a bit će prisutan i u budućnosti, dokle god postoji hrvatski narod na ovim prostorima. Ovi poginuli branitelji dragovoljno su došli braniti Pakrac i Domovinu, a okruženi neprijateljima, doživjeli su strahote do posljednjeg daha. Branili su svoju Domovinu i ginuli jedan za drugoga. To je karakter hrvatskog branitelja u Domovinskom ratu. Zločinački karakter tzv. JNA i pobunjenih četnika ovdje je prikazan na najgori mogući način - rekao je ministar Medved istaknuvši da je Hrvatska samostalna, suverena, slobodna i prosperitetna, zahvaljujući hrvatskim braniteljima te da tu istinu treba prenositi.

Nakon komemoracije, svetu misu zadušnicu predvodio je msgr. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije, zajedno s umirovljenim požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem.

U čast poginulim hrvatskim braniteljima održan je i "3. Memorijalni maraton A satnija Bjelovar – Heroji ne umiru" u organizaciji Kluba Veterana A satnije Bjelovar". U organizaciju je bila uključena Udruga Maratonaca "Heroji ne umiru" Sisačko-moslavačke županije te Atletski klub Borik Bjelovar, a trčalo se od Bjelovara do Kusonja. U njihovoj su pratnji u Kusonje pristigli i motociklisti iz čitave hrvatske, uključujući lipičke i pakračke motocikliste.

Foto: compas.com.hr