Alati za pristupačnost

Službene internet stranice Požeško-slavonske županije

Mladi u Lipiku uče o ključnoj ulozi radioamatera u kriznim situacijama

Mladi u Lipiku uče o ključnoj ulozi radioamatera u kriznim situacijama

U organizaciji Radio kluba „Poljana“ te uz podršku Hrvatskog radioamaterskog saveza, Grada Lipika i Požeško-slavonske županije u Lipiku je održan dvodnevni kamp za mlade pod nazivom „Radioamaterski sustav veza u kriznim situacijama“.

Organizatori ističu kako je cilj kampa, koji se održao u sklopu obilježavanja Dana Grada Lipika, edukacija mladih o važnosti radioamaterskih veza u kriznim situacijama.

Na otvaranju kampa, polaznicima su se obratili predsjednik Radio kluba „Poljana“ Drago Kralj, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Lipika i predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana te Marija Sorić, tajnica Hrvatskog radioamaterskog saveza.

Predsjednik udruge organizatora, Drago Kralj, podsjetio je na važnu ulogu koju su radioamateri imali tijekom Domovinskog rata na području Lipika. Istaknuo je kako su, u trenucima kada su standardni komunikacijski kanali bili presječeni, radioamateri održavali vezu s vanjskim svijetom, omogućujući prijenos ključnih informacija i koordinaciju humanitarne pomoći.

S obzirom na to da su radioamateri diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, često među prvima koji pružaju pomoć u kriznim situacijama, zadovoljstvo što se ovakav kamp za mlade održava u Lipiku iskazali su gradonačelnik Kasana i zamjenik požeško-slavonske županice Troha.

Kamp se tijekom dva dana održao na lipičkim bazenima i omogućio je mladim radioamaterima iz Poljane, Daruvara i Nove Gradiške, stjecanje praktičnih znanja o radioamaterskim sustavima i njihovoj primjeni u izvanrednim okolnostima.

Foto: compas.com.hr